Economia 22/05/2024

Més de 24 milions destinats a prevenció de riscos naturals des del 2014

Les inversions més grans han consistit a canalitzar el riu Gran Valira i millorar el desguàs del torrent del Cedre

ARA Andorra
2 min
Riu Valira.

Andorra la VellaEl ministeri de Territori i Urbanisme ha destinat 24.202.825,12 euros des del 2014 a accions relacionades amb riscos naturals geològics i geotècnics arran d'episodis de fortes pluges i intenses ràfegues de vent que han tingut lloc al país al llarg d'aquests anys. A escala parroquial, segons es desprèn de la resposta escrita que el ministeri ha fet a la consellera general socialdemòcrata, Susanna Vela, les inversions hidràuliques d'Andorra la Vella són les que han estat més elevades (4,15 milions d'euros) i han consistit majoritàriament a canalitzar el riu Gran Valira i Santa Coloma i millorar el desguàs del torrent del Cedre, així com reparar la llosa del pont de París, entre altres actuacions.

La següent inversió més quantiosa a nivell parroquial ha estat l'associada a les allaus a Ordino, on s'han enllestit els treballs de protecció d'allaus al baser dels Corbs (1,8 milions d'euros), entre el Serrat i el pont del Castellà, a la CG-3, entre d'altres. Així mateix, des del ministeri es destaca també la inversió associada a la caiguda de blocs rocosos de la Solana d'Andorra (1,7 milions d'euros), donat que en els darrers deu anys s'han acabat els treballs de protecció que el Govern ha considerat prioritaris i que ha efectuat a càrrec seu. A partir d'ara, expliquen, "en aquesta zona només s'hi preveuen actuacions de control i reposició dels elements instal·lats".

Pel que fa a Escaldes-Engordany, s'assenyala que ha estat la parròquia amb menys inversió associada a riscos durant els darrers deu anys a conseqüència del fet que les grans inversions, especialment les de tipologia hidràulica, es van efectuar en dècades anteriors (entre el 1982 i el 2000, principalment), tant per als murs de canalització en zona urbana com per als vials executats a la vora del riu, que alhora tenen els murs de canalització que els suporten. A nivell del país en general, s'han destinat 2,7 milions a l'estabilització de talussos i 1,1 a actuacions relacionades amb allaus.

Pel que fa als pressupostos associats a les actuacions als marges dels rius i els contractes de neteja i manteniments, des del ministeri es destaca que durant el 2023 es va fer el manteniment de 24.392 metres lineals de marges de riu per un cost total de 105.735,99 euros. Així, s'indica que es va fer el seguiment de les feines de manteniment per part d'una enginyeria ambiental per un import de 8.383,56 euros. D'altra banda, s'assenyala que durant l'any passat es van fer tres actuacions d'urgència relacionades amb riscos geològics: a l'estadi d'Andorra la Vella, on hi havia dos xops descalçats; a la Serra de l'Honor (arbres caiguts vora el riu); i a la zona de Caldea, on hi havia arbres que tocaven el passeig.

stats