Òscar Casal: "Tenim un país únic que ens permet fer coses úniques com l’Andorra Ultra Trail"

El corredor andorrà ocupa el 14è lloc al rànquing de l'Skyrun i és el referent de curses de muntanya

Carles Alonso
4 min
El corredor Òscar Casal Mir en el moment de l'entrevista. / C. A.

El TarterEl corredor andorrà Òscar Casal és actualment el referent del país com a corredor de curses de muntanya. Ocupa el lloc 14è en el rànquing de les SkyRunners World Series i és un bon coneixedor del que és l’Andorra Ultra Trail. Hi ha participat en diverses ocasions, sempre a la prova de la Marató dels cims.

Aquesta 11a edició de l'AUTV no passa desapercebuda pel corredor andorrà i valora els seus més de 3.000 participants d’enguany dient “com bé diuen els números de participants, va començar essent un experiment amb un número de participants poc significatiu, però ni el major dels optimistes andorrans es pensaven que després d’onze edicions, tinguessin una prova que passa els 3.000 corredors”.

El gran dels germans Casal culpa de manera positiva a l’Andorra Ultra Trail Vallnord de la fal·lera de les curses de muntanya que tenen els andorrans. “Va ser una fita important en el seu inici i molts andorrans varen començar a córrer per la muntanya gràcies a la prova”. L’integrant de l’equip nacional de curses de muntanya afegeix que “actualment és un dels esdeveniments més importants que tenim en el país quant a repercussió mundial i pels turistes que aporta al país, com a visitants”.

Òscar Casal sempre ha estat amant de les curses de muntanya. Reconeix que cada dia que corre per la natura és diferent, encara que repeteixi el recorregut. “La gran diferència entre les curses de muntanya i l’asfalt és ben clara. L’asfalt és sempre igual i a la muntanya el mateix recorregut cada vegada pot ser diferent per molts motius”, explica.

Andorra ha estat sempre coneguda per la muntanya i les activitats hivernals, com l'esquí. El mateix Òscar Casal reconeix que “la muntanya a Andorra durant l’estiu era una gran desconeguda fa 10 anys. Ens hem adonat que no podem viure només de l’hivern i estem explotant el turisme d’estiu a través de la muntanya 'in situ' o el ciclisme, que és un valor afegit que té Andorra que hem d’aprofitar”.

El corredor de l’equip nacional ha viatjat per gran part del món, corrent i participant en les Skyrun World Series. Per aquest motiu té arguments més que sòlids per valorar les muntanyes andorranes: “Tenim unes grans muntanyes que no tenen res a envejar a cap del món. He tingut la sort de córrer curses per molts països gràcies a ser un dels habituals de les Copes del Món. I sí, hi ha curses espectaculars, però també dic que a Andorra també en fem, perquè tenim muntanyes espectaculars”.

Però tot s’ha de dir, el tarannà andorrà té les seves peculiaritats. Deixant de banda l’Andorra Ultra Trail que aplega molts corredors, segons indica Casal, “veus les travesses històriques que es continuen fent actualment i ens és molt difícil aconseguir arribar als 100-150 participants, la gent sempre prefereix anar-hi sola abans o després. És acceptable, però jo sempre dic que el dia de la cursa tens avituallament i seguretat, i això cal aprofitar-ho”.

En la vessant organitzativa, Òscar Casal també aplaudeix a l'organització de la prova de llarga distància andorrana perquè “han sabut controlar el creixement de participants. No han volgut anar ràpidament cap els 8.000 corredors, sinó que van a poc a poc”, i és que l’Andorra Ultra Trail ha experimentat un creixement important des dels seus inicis. Tot i això, està sent molt controlat “per intentar que el recorregut pugui acceptar a tothom i no hagin col·lapses”.

L’Andorra Ulra Trail, amb onze edicions, continua rebent, cada cop més, el reconeixement dels participants que confien en ella com una cursa amb un bon recorregut i molt ben organitzada, segons indiquen molts dels corredors. En aquest 2019, set països s’han afegit al nombrós llistat de representació en aquestes onze edicions per sumar un total de 77 representacions que ha tingut la prova. Així, s'han desplaçat fins a Andorra corredors procedents de Rússia, el Japó, Portugal, el Regne Unit, Alemanya, França, Mònaco o Itàlia, però també d'indrets tan llunyans com Taiwan, Colòmbia, Algèria, Marroc, Letònia o Guadalupe.

La prova andorrana està agafant pes específic dins del calendari de curses de llarga distància i el mateix Casal indica que “ha arribat al nivell en què no ha de fixar-se en cap cursa, sinó que l’AUTV ha de ser un referent per les altres”.

Les curses de muntanya s’han consolidat com un esport atractiu i obert a tothom. El corredor andorrà, preguntat per quina recomanació donaria a algú que es volgués iniciar en aquest esport, indica que “primer de tot recomanaria fer-se una prova d’esforç que crec que és la gran oblidada dels amateurs, que es pensen que no és necessari quan et pot salvar la vida. És primordial. En segon lloc, començar gaudint molt, sense aclaparar-se, anar a la muntanya a caminar, córrer, però sobretot gaudir. Ja vindran distàncies més llargues. De moment córrer distancies curtes, provar si et va bé anar amb pals o sense. En definitiva el més important és gaudir. Si vas a la muntanya i arribes a casa destrossat el primer dia, l’endemà ho engegaràs tot a rodar i no voldràs tornar-hi”.

El futur de l’Andorra Ultra Trail Vallnord el marcarà la mateixa organització. La participació cada cop va incrementant-se i, com diu Òscar Casal, “li veig un futur molt maco. Veig un futur súper bo, només cal veure com abans el que corria era el boig del poble i ara hi ha escoles de 'trail' que amb 10 i 11 anys ja els fan sentir i estimar la muntanya”. L’exponent de les curses de muntanya andorrà finalitza de manera contundent dient: “Tenim un país únic, amb un entorn únic que ens permet fer coses úniques com l’Andorra Ultra Trail”.

stats