Castanyada càlida i comença la campanya: les claus del dia, amb Antoni Bassas (31/10/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. 31 d’octubre del 2019. I la castanyada, un any més, en màniga curta. Aquest vespre la temperatura serà alta per a l'època però el fred començarà a arribar la setmana que ve. Aquesta tarda cauran xàfecs sobtats al Pirineu i en comarques de Girona, però durant el cap de setmana llarg les estones de pluja seran molt escasses.

Cap de setmana canviant i ventós a l'espera del fred

2. Aquesta nit, a les 12, comença oficialment la campanya electoral per a les eleccions del diumenge 10. A Catalunya és la novena votació en 4 anys. Ahir Pedro Sánchez va ser a Viladecans: "Aparentment m'ha sortit un amic nou, que es diu senyor Torra i que em truca cada dia a la Moncloa, i m'escriu cartes. Però que no faci trucades interurbanes, que comenci per les urbanes, primer que truqui a Iceta, que serà el pròxim president de la Generalitat, que truqui a la part dels catalans que no són independentistes".

Sánchez s'erigeix com el candidat de la Catalunya "oblidada" pel Govern i assimila l'independentisme a la ultradreta

I Miquel Iceta va burxar en la ferida del Govern quan va donar les gràcies a totes les policies: “Gràcies, també, al conseller d’Interior, perquè hi ha qui està a l’altura de la seva responsabilitat i qui no sap quina és la seva responsabilitat”.

3. La candidata de Junts per Catalunya Laura Borràs ha estat entrevistada per l’ARA. Va lamentar que Esquerra no vulgui fer una llista unitària a Madrid: “Jo he treballat sempre per la unitat, i hauria volgut que el 21 de desembre hi hagués hagut una llista unitària, perquè entenc que és un problema de país i, per tant, hem de facilitar les coses a la gent i entendre que no hi ha eixos d’esquerra o de dreta, perquè el problema és ser o no ser, i aquesta és la qüestió, i no estic parlant de Shakespeare i de Hamlet”.

Laura Borràs: “Jo sempre he treballat per la unitat i per això em costa entendre el que fa ERC”

4. En una carta oberta feta pública aquest matí des de la presó, Jordi Cuixart diu que “després de 15 dies de mobilitzacions intenses cal mantenir la persistència i la creativitat, així com evitar caure en la frustració”. Per això demanen al Govern i al Parlament “que, d’una manera urgent, vehiculin una resposta a la sentència, tan transversal i coherent com ambiciosa”.

Cuixart demana al Govern que vehiculi una resposta a la sentència del Procés de forma "urgent"

5. A hir es va reunir per primera vegada l’Assemblea de Càrrecs Electes, formada per 2.000 alcaldes, regidors i diputats dels tres partits independentistes, que va aprovar un acord de mínims i va evidenciar les conegudes diferencies estratègiques.

6. La Guàrdia Civil ha demanat el tancament d’una pàgina web del Tsunami Democràtic qualificant-lo "d’organització criminal que impulsa que es cometin atacs terroristes”. El Tsunami ha contestat que, més enllà de la censura, l’apli es pot seguir descarregant a través de Telegram.

7. A Xile el president Piñera ha cancel·lat la cimera del clima i la trobada dels països d’Àsia-Pacífic a causa de les protestes. Temia que alguns països decidissin no participar-hi pels disturbis.

Xile cancel·la la cimera pel canvi climàtic a causa de les protestes que hi ha al país

8. L’Espanyol va perdre per 3 a 0 a Bilbao i el Madrid va guanyar per 5 a 0 el Leganés. Els pericos no surten de la zona de descens i el Madrid és segon, a un punt del Barça. El València i el Sevilla van empatar a 1 a Mestalla. L’equip femení de futbol del Barça va guanyar a Minsk per 1 a 3 i ja és al quarts de final de la competició europea. I el bàsquet blaugrana va guanyar el València 83-77 i és líder i únic equip invicte de l’Eurolliga.

9. A Mèdia expliquem que l’ARA ha arribat al mig milió de seguidors a Twitter, és el tercer mitjà en català més seguit a la xarxa –no gaire lluny de TV3 i el 3/24–, i també, segons l’últim baròmetre del CIS, aquest diari que esteu escoltant és la tercera capçalera preferida pels catalans per informar-se sobre política i les eleccions. A subscriptors i lectors en general, molt gràcies per la confiança.

Gaudiu de la festa. Com diu la Natza Farré a la contraportada, és temps de castanyes.

Temps de castanyes