Aixecar la vista del Twitter

El 10 de gener passat, durant la sessió d’investidura, arran dels comentaris d’Inés Arrimadas sobre un dels tuits del passat de Carles Puigdemont, el president li va replicar: “A veure si aixequem tots una mica la vista del Twitter”. I tot seguit li va recomanar una entrevista publicada a El País al sociòleg Zygmunt Bauman, titulada: “Les xarxes socials són una trampa”.

Vaig fer cas a Puigdemont i vaig llegir l’entrevista al gran Bauman, un dels millors sociòlegs del món i un dels més influents. Després de llegir-la, he deixat d’utilitzar Twitter, no sé si temporalment o per sempre, però la veritat és que des de llavors visc molt més tranquil i tinc més temps.

El que no m’esperava era la resposta de Bauman quan li van preguntar sobre les aspiracions independentistes de Catalunya: “Això és avui una ficció perquè no existeixen territoris homogenis. Tota societat és avui una col·lecció de diàspores. La gent s’uneix a aquestes societats [...] i alhora vol conservar la seva identitat. La connexió entre la identitat i el que és local ja està trencada. [...] La situació a Catalunya, com a Escòcia o la Llombardia, és una contradicció entre la identitat tribal i la ciutadania d’un país”.

És a dir: els independentismes no es corresponen amb el que avui són les societats. Bauman explica molt bé que, en canvi, calen institucions democràtiques més globals per fer front als poders de la globalització.

En fi, que, segons Bauman, a recomanació de Puigdemont: “Les aspiracions independentistes de Catalunya són una ficció i les xarxes socials són una trampa”.

El dia 10 de gener vaig decidir abandonar-les totes dues.