16/06/2016

Rivera atia la por a una aliança "extremista"

3 min
El candidat de Ciutadans, Albert Rivera, ahir en un acte al centre de Guadalajara.

GuadalajaraAlbert Rivera té dues coses clares: que no farà president Mariano Rajoy i que el PSOE en cap cas ha de donar per segura la reedició de l’acord amb què Pedro Sánchez va intentar ser president al març. La primera qüestió no l’ha amagat mai, malgrat que ara ho explicita amb menys contundència del que ho feia per no alimentar el “victimisme” del PP. De manera recurrent, els populars denuncien els “vetos” i el “sectarisme” contra el president en funcions, erosionat per la corrupció. Ahir, després d’un debat a quatre sense cap atac mutu, Rivera va optar per obrir foc també contra el PSOE. Satisfet (i segons les seves enquestes també reforçat) per com va anar el debat, el dirigent liberal es proposa xuclar vot tant dels socialistes com dels populars.

En el cas dels primers considera que la manera més eficaç és fent notar que Sánchez no diu què farà amb els seus vots. Rivera s’apunta a la tesi que, al marge de si és segon o tercer, el PSOE haurà de triar entre Units Podem o un pacte “amb els constitucionalistes”. Ahir, a Guadalajara, va recuperar la idea del tripartit d’ordre del PP, el PSOE i C’s davant l’“alternativa populista i extremista” de Pablo Iglesias. Rivera no es penedeix d’haver assumit el rol de factor moderador dels socialistes però assumeix que això pot canviar i es pot reproduir l’esquema dels ajuntaments de Barcelona, Madrid o València, on el PSOE és “la comparsa de Podem”.

Per a ell, calen reformes i partits amb “les mans netes i lliures” però que no trenquin “el que funciona”. Deixant de banda el PSOE i tornant a l’estratègia habitual de crítiques al PP i UP, va indicar que “votar opcions extremes que no són capaces de posar-se d’acord al final no serveix de res”, i va repassar algunes de les seves ofertes, com ara exempcions fiscals per als autònoms que comencin (“no se’ls pot matxacar a impostos”, va dir) o fer canvis al mercat laboral i el sistema educatiu.

Per a Rivera, per afrontar els reptes, cal que “els constitucionalistes estiguin junts”. Per això va demanar al PSOE “una reflexió”, ja que, segons ell, molts dels seus votants estan preocupats per la possibilitat que Podem arribi al govern.

Al matí el líder de Ciutadans va participar en un esmorzar a Madrid, en què el va presentar el líder dels liberals europeus -família política en què també hi ha CDC-, Guy Verhofstadt. Ja va alertar contra els “populismes” i va dibuixar per on aniria la seva pressió al PSOE: “Això no va de quedar primer, ni del sorpasso, ni d’un vot, tres vots o tres escons; és més seriós i es tracta de configurar un govern i ser capaç d’arribar a acords”.

Al vespre, davant del Palacio del Infantado de la ciutat castellana, on l’escoltaven unes cinquanta persones en una barreja de míting i roda de premsa -Rivera fa mítings comptats-, va ser més explícit i va afirmar que cal que “els centristes” es mobilitzin per frenar “els extremistes”.

Els extremistes poden arruïnar moltes coses segons ells. I també el projecte polític de Ciutadans, que el 20-D ja no va complir les elevadíssimes expectatives que tenia. En demarcacions petites i mitjanes, però, va aconseguir molts últims escons just davant de Podem.

Menys Castelles i més Catalunya

Ara la confluència amb IU podria canviar les coses. El líder liberal s’ha bolcat en aquestes províncies. Dimarts va ser a Salamanca i ahir a Guadalajara, on el PP, el PSOE i C’s es van repartir els tres escons en joc. Podem va quedar a 800 vots del partit taronja. L’equip de Rivera admet que aquest seient i d’altres -el cas d’Albacete, on va ser divendres, és idèntic- poden volar. En aquest sentit seria clau guanyar terreny a Catalunya malgrat que hi ha més actors en joc i els escons estan més disputats. Ells confien en les escorrialles d’Unió, la baixada del PSC i, sobretot, de CDC per guanyar-ne un o dos més. Aconseguir el de Girona, on els nacionalistes en tenen dos i Carles Puigdemont és molt present en campanya, seria simbòlic.

stats