Publicitat
Publicitat

Superant el 1714 amb cervesa 1714

Un japonès s’aboca fins al límit amb una càmera de fotos. Una nena s’abraça com una bufanda als pantalons del seu pare. Una dona amb un pentinat de permanent d’arbre li dóna la mà al seu marit de cap pelat… Mirades perdudes. Miren el mar. Tothom mira les ones de 1714. Desenes d’ulls escurant el cap de setmana. El Born, com una escullera endiumenjada i bigarrada. Tots aliens a la Sala Moragues: Esquerra Republicana de Catalunya hi té la peixera de la nit electoral. Es destapen les cortines de vellut. Zas! Un militant del partit surt pàl·lid i diu: “Anem a fer una cervesa 1714”.

El groc s’imposa

Al bar de l’espai Moritz: els militants segueixen per la pantalla gegant els resultats. Abraçats a una cervesa 1714. Groc crema catalana. Com el color d’ERC a l’arc de Sant Martí de l’escrutini televisiu. Cares grogues. Cares 1714. Taules de teories de glop amarg. “Hem acabat la munició”, diu un militant. En demanen una altra. Ambient de culet de cervesa quieta. Pels vidres piquen l’ullet els focus del jaciment. Les parelles es fan petons des de la barana escullera. Els turistes amb ombres a la cara. El faç de llum espetega a les pedres. Groc ruïna. Mar d’ombres xineses. Jordi Portabella (que ja va tenir cinc regidors a l’Ajuntament de Barcelona) camina per fora. L’ombra.

El bar groguenc fa pampallugues. Els militants d’ERC continuen amb les 1714. Una dona diu: “Sóc de Barcelona i no conec Barcelona”. Glop, glop, glop. Clap-clap, clap-clap… Els militants aplaudeixen els resultats de Montblanc com una fogonada que ha d’arribar al Born. Alguns tamborets tremolen. Sismograma groc. Clap, clap, clap… Sant Vicenç dels Horts: les taules xarboten 1714. Oriol Junqueras. Groc, groc, groc… “Cinquè a Barcelona!” Glop, glop, glop. Més 1714 a les taules. Les cares passen de groc pàl·lid a groc de sol primaveral.

Es beuen el 1714 en capítols. El candidat Alfred Bosch va escriure la trilogia literària 1714. Set de rei, la primera novel·la, ja se l’han begut els militants a la tarda de quietud groga. La segona, Sota la pell del diable, aconsegueix donar el tomb al groc d’estupefacció. Som a la tercera novel·la: Toc de vespres. Sol groc d’ERC. Els militants entren a la Sala Moragues. Groc de superació de tarda 1714 a la cara de Bosch: “No era fàcil i ho hem fet”, diu. Groc d’aplaudiments. Groc amb molts rajos de sol barceloní electoralment fragmentat. “Buscarem acords”, diu Bosch. Acords per aconseguir una República catalana. Sol post-1714. Sol llunyà. Sol incert. Sol… De moment un sol de color blat cerveser 1714 a ERC: “Hem fet resultats històrics”, diu Bosch. I ho diu un militant quan acaba l’acte: “¿Anem a fer una cervesa 1714?”

PUBLICITAT
PUBLICITAT