POLÍTICA FRANCESA
Misc 17/05/2013

Hollande vol recuperar la iniciativa

El president francès, enfonsat en les enquestes, anuncia una "ofensiva" pel creixement econòmic

i
Marc Vidal
3 min
CITA DOS COPS A L'ANY  Hollande va comparèixer ahir durant dues hores i mitja a la Sala de Festes de l'Elisi davant quatre-cents periodistes, que li van plantejar tota mena de qüestions. Hollande es va comprometre a sotmetre's dos cops a l'any a l'examen de la premsa.

Barcelona.En el seu pitjor moment de popularitat, l'endemà de saber-se que França ha entrat en recessió, el president francès, François Hollande, va comparèixer ahir davant la premsa per reivindicar-se. Després d'un primer annus horribilis a l'Elisi, un Hollande enèrgic va anunciar una "ofensiva" per acabar amb una crisi provocada, segons ell, per les polítiques d'austeritat que imperen a la Unió Europea.

I és precisament pitjant l'accelerador europeu que el president francès creu que es pot redreçar la mala situació de l'economia. És en aquest sentit que Hollande va proposar la creació d'un "govern econòmic" que aplegui els països de la zona euro, que es reuneixi cada mes i que tingui "un president dedicat només a aquesta feina". El nou ens -aparentment amb més poder que l'actual Eurogrup- s'encarregaria de qüestions com l'harmonització fiscal, la convergència social -"per la part alta", va puntualitzar- i la lluita contra el frau.

"Si Europa no avança, s'estimba, o encara millor, s'esborra. S'esborra del mapa del món", va assegurar solemnement el president gal per explicar l'abast d'una proposta que té per objectiu, segons ell, "treure Europa de la seva letargia i reduir la desafecció que compromet el seu futur". És també en aquest ambiciós capítol europeu que Hollande va inscriure la mesura per incentivar la inserció dels joves europeus al mercat laboral -anunciada fa uns dies i dotada amb 6.000 milions d'euros- i la creació d'una "comunitat europea de l'energia" per coordinar els esforços entre els socis de la UE en el capítol de les renovables.

François Hollande va fer mans i mànigues per estendre la mà a la cancellera alemanya, Angela Merkel, amb la convicció que sense el seu suport no es pot fer avançar cap iniciativa a Europa. "No compartim les mateixes idees però sí la mateixa responsabilitat", va assegurar Hollande, que va pronosticar que una entesa serà possible: "Trobarem un acord [amb Angela Merkel] sobre el rellançament europeu, sense esperar les eleccions alemanyes de la tardor".

Però el camí a recórrer no és fàcil i només cal retrocedir a l'agost del 2011 per comprovar que el predecessor d'Hollande a l'Elisi, Nicolas Sarkozy, i la cancellera Merkel ja van llançar una iniciativa semblant de govern econòmic per als països de l'eurozona -com la que ahir va anunciar el president francès- que mai no es va arribar a posar en pràctica. Un bon termòmetre per mesurar la salut de l'entesa entre París i Berlín serà la cimera que la setmana que ve aplegarà els líders europeus a Brussel·les.

La caiguda de popularitat

François Hollande es va defensar una vegada i una altra de les crítiques a la seva gestió. I sobre la seva caiguda de popularitat -la pitjor registrada per un president a aquestes altures del mandat- va ser contundent: "Sóc president en el pitjor moment. El que serà determinant serà com quedarà el país a la fi del meu mandat. I és sobre aquests resultats que demano ser jutjat".

El president francès -en aquesta cita amb la premsa que es va comprometre a fer dos cops a l'any- va descartar una remodelació del seu govern i va refermar la seva confiança en el primer ministre, Jean-Marc Ayrault, que ha estat a l'ull de l'huracà per la seva gestió i l'esclat d'escàndols com el del ministre de Pressupost, que va mentir sobre els diners que tenia a Suïssa.

Amb la lluita contra l'atur com a gran prioritat de l'executiu i una reforma de les pensions a la vista, Hollande va esperonar els seus conciutadans en un moment de gran desencís social: "França no és el problema, és la solució".

stats