REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Misc 22/12/2013

Novagalicia obre noves vies a CatalunyaCaixa

El FROB podria ampliar la venda a un banc estranger o fons d'inversió, però tanca la porta a més ajuts

i
Toni Garganté
3 min

BarcelonaLa venda de Novagalicia a l'entitat veneçolana Banesco obre un nou escenari per al futur de CatalunyaCaixa amb la possibilitat que passi a mans estrangeres, ja sigui un banc o d'un fons d'inversió. Fins a aquesta última subhasta, l'Estat havia optat sempre per adjudicar totes les entitats a bancs espanyols. És veritat que fins ara la banca internacional no havia mostrat el més mínim interès a participar en la reordenació del mapa del sector espanyol. Més aviat el contrari, perquè en molts casos ha rebaixat la seva presència amb la reducció de la xarxa comercial i fins i tot amb la venda de l'activitat (Lloyds Bank ha venut la filial espanyola al Banc Sabadell).

Abans de la creació del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), el Banc d'Espanya va decidir intervenir Caja Castilla-La Mancha (CCM) i traspassar-la a Cajastur, que al final es va integrar a Liberbank. Cajasur ha quedat en l'òrbita de Kutxabank; el Banc Sabadell ha comprat la CAM, Banco Gallego i l'antiga Caixa Penedès; el BBVA ha absorbit Unnim, i CaixaBank ha absorbit Bankpime, Caixa Girona i Banca Cívica. Tots protagonistes amb seu al mercat espanyol.

Però l'interès estranger sembla que ha retornat en els últims mesos. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ho justifica argumentant que la prima de risc i la confiança es posen al seu lloc, però en realitat les fonts consultades remarquen que la raó real és que els bancs i les empreses catalanes i espanyoles són molt més barates que fa cinc anys, a l'inici de la crisi. Tot el que era una bombolla el 2007 ara és infravaloració. Els analistes consultats coincideixen que és el moment de comprar, especialment després dels sanejaments públics fets.

A més dels fons, els bancs i les grans fortunes de l'Amèrica Llatina han potenciat l'entrada al sector financer espanyol, que va iniciar Carlos Slim amb la seva aliança amb La Caixa ja fa anys. Al setembre va ser el Banc Sabadell el que va plantejar una ampliació de capital, coberta principalment pels empresaris David Martínez, mexicà, i Jaime Gilinski, colombià. Les primeres decisions com a conseqüència d'aquestes entrades al capital no s'han fet esperar i el Banc Sabadell ha reforçat la seva franquícia a Miami amb la compra d'una entitat (JGB Bank) que tenia Gilinski com a primer accionista. Només fa tres dies el Sabadell ha avançat en la reestructuració de les activitats a l'Amèrica Llatina amb la venda de la participació del 20% de BHD, un banc de la República Dominicana. Banco Popular també ha optat per fixar-se en els països llatinoamericans, perquè la família mexicana Del Valle ha comprat el 6% del banc espanyol per 450 milions d'euros. En aquest cas ha estat un intercanvi, perquè el Popular també ha entrat al capital del banc BX+. Per la seva banda, el gran gegant BBVA ha reaccionat recentment per reconsiderar les inversions a Xile.

Així, el retorn de la inversió estrangera ja s'ha produït, i fins i tot Bankia ho ha notat. En un recent comunicat, l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri ha remarcat que els inversors estrangers institucionals han duplicat la seva presència al capital de Bankia, passant del 4,36% que representaven al juny al 8,63% de principis de desembre.

Subhasta positiva

En aquest context, la pròxima subhasta de CatalunyaCaixa en podria sortir clarament beneficiada. Però caldria trobar un banc com Banesco, que cal fer notar que compta amb unes clares arrels gallegues (es va quedar fa un any Banco Etcheverría i va presentar oferta per Banco Gallego). Sempre s'ha considerat que el comprador natural de CatalunyaCaixa és Banco Santander, després del moviment que va fer el BBVA amb Unnim. La quota del banc d'Emilio Botín a Catalunya és baixa i amb CatalunyaCaixa creixeria.

Amb tot, el Santander ha estat l'únic dels cinc primers bancs espanyols que no ha fet cap operació corporativa (exceptuant l'absorció de les seves filials Banesto i Banif). El problema per a CatalunyaCaixa és que el FROB ara vol ingressar diners amb les subhastes. Banesco ha acordat pagar 1.003 milions per Novagalicia (lluny dels 9.050 milions d'ajuts injectats). De Guindos busca recuperar el màxim de diners, i falta saber si hi ha tant d'interès de fons d'inversió i bancs de fora per presentar ofertes amb diners per CatalunyaCaixa. L'última subhasta, al març, es va suspendre perquè cap dels bancs espanyols que hi van participar volien pagar més d'un euro i demanaven més ajuts.

stats