Internacional15/04/2018

L’escalada entre Moscou i Washington es descarta però no altres represàlies

Aliats dels EUA a la regió poden patir-ne les conseqüències

Mònica Bernabé

BarcelonaÉs cert que Trump ha complert la seva missió. Volia bombardejar Síria després de l’atac químic a Duma del 7 d’abril, i així ho ha fet. I també és cert que la coalició aliada liderada pels Estats Units no ha aconseguit els seus objectius, segons va proclamar ahir el dictador sirià, Baixar al-Assad: la correlació de forces sobre el tauler sirià després de l’ofensiva d’ahir a la matinada continuarà sent exactament la mateixa. I el pitjor, Al-Assad es mantindrà al poder. Així ho destaca l’expert en el Pròxim Orient del Cidob Eduard Soler.

L’atac nord-americà a Síria, amb el suport del Regne Unit i França, tindrà poques conseqüències. I si en té, a qui li tocarà pagar la factura serà a la població que viu sobre el terreny. Una vegada més, malauradament. Els analistes consultats per l’ARA així ho asseguren.

Cargando
No hay anuncios

“És possible que s’intensifiqui més l’ofensiva del règim sirià a Idlib”, opina Soler, en referència a l’última zona del país que continua controlada per l’oposició. Aquesta seria la represàlia particular d’Al-Assad als bombardejos nord-americans. O també pot ser que Rússia ataqui algun soci dels Estats Units a la regió a través d’actors aliats que té sobre el terreny. “L’Iran [aliat de Rússia i del règim d’Al-Assad] hi podria actuar a través del moviment libanès xiïta Hezbol·lah”, detalla Lurdes Vidal, cap de món àrab de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed). O podria haver-hi una reacció contra l’Aràbia Saudita (aliada dels Estats Units) o alguns dels seus socis. “Per exemple, els sunnites libanesos”, precisa Vidal.

El que sembla evident és que l’ofensiva aliada d’ahir no provocarà una escalada militar entre Rússia i els Estats Units. I en això els experts són categòrics: Rússia no bombardejarà cap base britànica o francesa, i encara menys una de nord-americana a Síria, de la mateixa manera que els tres aliats es van curar en salut ahir i van evitar cap objectiu rus.

Cargando
No hay anuncios

Missatges ambivalents

“Els missatges de Moscou després de l’atac aliat d’ahir eren ambivalents”, subratlla Soler, que opina que Rússia ha intentat treure ferro a l’ofensiva per així demostrar també la seva fortalesa. “El Kremlin pot justificar que els Estats Units s’han limitat a fer un atac menor a Síria perquè Rússia controla el terreny en aquest país”, argumenta l’expert. En definitiva, Moscou i Washington es presentaven ahir com a vencedors, respectivament, després d’una setmana d’escalada dialèctica en què tots dos s’han desafiat mútuament.

Cargando
No hay anuncios

“Prepara’t, Rússia, perquè et vindran uns míssils bonics, nous i intel·ligents! No hauríeu de ser socis d’un animal que gaseja i assassina el seu propi poble i gaudeix fent-ho”, va arribar a escriure Trump a Twitter dimecres. “Després d’aquesta amenaça, el president nord-americà estava obligat a actuar”, afirma l’especialista del Cidob. “Si no, hauria perdut tota la credibilitat, sobretot entre l’establishment militar”, insisteix.

Lurdes Vidal recorda que la situació no canviarà per a la població civil siriana, la gran perdedora d’aquesta guerra. “Alguns sirians diuen que les armes químiques són benevolents perquè deixen els cossos sencers i les mares els poden enterrar. En canvi, els cadàvers queden destrossats amb els explosius”, declara l’experta de l’IEMed, que conclou: “Sembla que Al-Assad no tingui impunitat per matar amb armes químiques però sí amb qualsevol altra cosa”.