REGNE UNIT
Internacional26/05/2015

L’Europa que Cameron voldria

El primer ministre britànic llança el diàleg per repensar la relació de Londres amb la UE

Daniel Postico

LondresDavid Cameron i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, es van reunir ahir a la casa de camp del primer ministre britànic al centre d’Anglaterra, en un sopar privat per renegociar les condicions de permanència del Regne Unit a la Unió Europea (UE). Cameron li va presentar la llista amb les demandes, en què destaca que el britànic convocarà una consulta popular per decidir la continuïtat o no a la UE abans de finals del 2017, com va prometre a les eleccions del 7 de maig, que va guanyar per majoria.

Algunes de les demandes -Downing Street no ha volgut fer pública la llista completa- toquen principis fonamentals de la UE, com la llibertat de moviment. Cameron vol limitar als ciutadans comunitaris l’accés a ajuts socials durant els primers quatre anys d’estada en sòl britànic, deportar els que no trobin feina en 6 mesos i cancel·lar els ajuts als fills de britànics que visquin en altres països de la UE. La idea és convertir el Regne Unit i Londres en un lloc poc atractiu per als europeus i per als immigrants en general, per frenar els grans fluxos migratoris.

Cargando
No hay anuncios

Londres exigeix també més poders per als Parlaments nacionals per bloquejar legislacions europees i la inclusió de nous mecanismes sobre nous membres per prevenir migracions massives. Pel que fa al sector financer, Cameron vol reduir les interferències des de Brussel·les sobre les empreses, retallar burocràcia i accelerar els acords comercials amb Amèrica i l’Àsia. També pretén protegir la City excloent-la de la normativa europea i garantint que els canvis en el mercat únic no podran ser imposats als països de fora de l’eurozona.

Cameron va ser un dels principals opositors a Juncker a la campanya per la presidència de la Comissió Europea l’any passat per considerar que volia donar massa poder a Brussel·les. El luxemburguès ha dit que discutirà canvis menors en els tractats però descarta esmenar la llibertat de moviment.

Cargando
No hay anuncios

Cameron també va anunciar que la votació del referèndum serà com a les generals, o sigui que podran votar només els britànics més grans de 18 anys, excloent-hi europeus que visquin al Regne Unit (excepte xipriotes, maltesos i irlandesos, ja que són membres de la Commonwealth), en una decisió que ha sigut criticada per l’escocès SNP, ja que “crea un dèficit democràtic” privar el vot a ciutadans de llarga residència que “paguen els seus impostos” al país i “els fills dels quals assisteixen a escoles locals”.

El referèndum desperta una gran divisió al Regne Unit. Malgrat tot, Cameron va dir que faria campanya a favor de quedar-se a la UE, sempre que Brussel·les accedeixi a les seves pretensions. Aleshores, el premier haurà de convèncer el seu propi partit, majoritàriament euroescèptic. Sorprenentment, Harriet Harman, la líder provisional del Partit Laborista -grans derrotats als comicis-, que s’oposava al referèndum, va anunciar que votarà a favor de la legislació de la consulta que demà presentarà oficialment la reina Elisabet en l’obertura del Parlament. A finals de setmana Cameron viatjarà a Dinamarca, Holanda, França, Polònia i Alemanya per buscar aliats. La seva intenció és parlar amb tots els líders europeus abans de la reunió del Consell Europeu el 25 i 26 de juny.