Internacional21/07/2012

L'Iran tem quedar-se sol a la regió si cau el règim sirià

T. Erdbrink / R. Norland

THE NEW YORK TIMES / TEHERANJa fa gairebé un any que a Teheran s'ha abandonat el missatge que la Primavera Àrab era un regal de Déu. Alguns fins i tot comencen a preguntar-se què és el que està realment en joc si el govern del president sirià Baixar al-Assad, un històric client de l'Iran, s'ensorra. Després de sis dies d'intensos combats als carrers de Damasc, aquesta teoria ja no sembla inconcebible.

La caiguda del règim d'Al-Assad deixaria l'elit xiïta de l'Iran sense el seu pilar més important al món àrab, com també la seva porta d'entrada al Mediterrani. A banda de donar a l'Aràbia Saudita i a altres estats àrabs sunnites el seu somni anhelat de contrarestar la influència de l'Iran a la regió, un cop trencada finalment l'aliança entre Teheran i Damasc, forjada durant dècades, també desgastaria el rol del règim dels aiatol·làs com a patró dels revolucionaris del Pròxim Orient, un objectiu que tant els estats àrabs moderats com els Estats Units han perseguit durant molt temps.

Cargando
No hay anuncios

De fet, la facció palestina Hamàs -molt dependent de Síria i l'Iran- ja ha retirat el seu port al govern de Damasc i els seus compatriotes a la capital siriana demanen la caiguda del règim d'Al-Assad.

Però el pitjor encara ha d'arribar, segons el punt de vista de Teheran. L'últim aliat revolucionari de l'Iran i Síria, la milícia també xiïta de Hezbol·lah que domina al Líban, perdria una dels seus punts més forts d'armament i de suport. I el difícil i fràgil equilibri confessional del Líban podria trencar-se i amenaçaria amb una nova guerra civil.

Cargando
No hay anuncios

El polvorí del Líban

Dimecres Hezbol·lah va respondre ràpidament al dia negre del règim sirià i es va pronunciar clarament a favor d'Al-Assad. En una declaració televisada a la nit, el líder de Hezbol·lah, Hassan Nasrallah, va oferir condolences eloqüents per la mort dels tres alts oficials d'Al-Assad en l'atemptat. "Aquests màrtirs eren camarades d'armes en el conflicte amb l'enemic Israel i confiem que l'exèrcit sirià, que sempre ha vençut tot allò insuperable, sigui capaç de persistir i destruir tota aspiració dels enemics", va dir.

Cargando
No hay anuncios

"Les millors armes que hem tingut han estat de Síria [...]; els míssils que vam fer servir a la segona guerra del Líban van fabricar-se a Síria; i no només al Líban, també a Gaza; d'on venien aquests míssils? [...] Aquests míssils són de Síria".

Segons Fawaz A. Gerges, director del Middle East Center a la London School of Economics, van ser una declaracions molt contundents. "Per a Hezbol·lah es tracta d'un punt de no retorn", considera Gerges. Amb el seu discurs, "Hezbol·lah va dir molt clarament que existeix un cordó umbilical entre el règim sirià i Hezbol·lah, i aquest cordó umbilical és existencial".

Cargando
No hay anuncios

L'Iran també ha estat un incondicional del règim sirià, on la minoria alauita que ocupa el poder pertany a la branca de l'islam xiïta, predominant a l'Iran. Però hi ha qui comença a discrepar. "Donem suport a alguns aixecaments i n'ignorem d'altres", deia Mashallah Shamsolvaezin, un analista del Pròxim Orient a Teheran. "El poble àrab ja no ens creu; de cop ens hem convertit en antagonistes, en perseguir la nostra agenda política".