Misc 02/02/2022

Diversos rècords de temperatura en una Candelera molt primaveral

El més probable és que el tram final de l'hivern estigui marcat per temperatures altes i per un patró de circulació atmosfèrica que no afavoreix les pluges

4 min

BarcelonaMigdia primaveral avui en moltes comarques. El termòmetre ha arribat a superar els 25 ºC a l'Observatori de l'Ebre de Roquetes, i les màximes han superat àmpliament els 20 graus en diversos punts del Pirineu i Prepirineu. Destaquen els 24 ºC de la Seu d'Urgell, els 23 de Guardiola de Berguedà i de Sort o els 22 del Pont de Suert. Moltes d'aquestes temperatures no són rècord perquè a finals de febrer del 2019 va haver-hi temperatures similars, però sí que han caigut alguns registres màxims del mes. Al Santuari de Queralt, a Berga, la màxima de 20,9º C és la més alta en vint anys de dades. Els observadors de Meteocadí han explicat que els 23,4 ºC d'avui a Bagà són també un rècord amb dades del 1994. La mitjana de les màximes a Catalunya ha arribat a 16,6 ºC, un valor 6,5 ºC superior a la referència dels últims dotze anys per aquestes dates. Durant les festes va haver-hi també dos dies amb una anomalia de temperatura de més de 6 graus, els dies 30 i 31 de desembre. De fet, si ens fixem només en les temperatures del migdia, aquest hivern ha sigut marcadament suau.

El dia ja ha començat amb temperatures més altes que ahir. Des de fa gairebé dues setmanes el fred nocturn va disminuint dia a dia. El 22 de gener van arribar a ser un 76% les estacions que van baixar sota zero, i avui aquesta dada s'ha quedat en el 18%. Al migdia la temperatura pujarà força més que ahir. El canvi es notarà poc a les comarques de Girona i a la costa central, però en general aquest migdia hi haurà entre 2 i 4 graus més que ahir i els 15 ºC se superaran a la majoria de comarques. Aquesta nit encara hi ha hagut ratxes de vent de 102 km/h a Portbou i de 85 a Mont-roig del Camp. Avui la tramuntana i el mestral ja no bufaran amb la intensitat d'ahir i al vespre el vent desapareixerà.

Avui és la Candelera, clàssic punt d'inflexió de l'hivern. La dita diu que si la Candelera riu el fred és viu, i tot i que avui el sol predominarà, el més probable de cara al tram final de l'hivern són temperatures més altes del que tocaria. És cert, això sí, que el canvi de temps més immediat serà una entrada d'aire fred.

Demà la temperatura començarà a baixar clarament al Prepirineu i en algunes comarques de Girona, els indrets on el vent ha empès el termòmetre amunt aquests últims dies, però en general es continuaran superant els 15 graus amb facilitat. El cap de setmana en molts indrets hi haurà entre 2 i 4 graus menys que avui i l'ambient serà més normal per a l'època.

Els pròxims dies hi haurà més intervals de núvols. Demà arribaran bandes de núvols prims a la tarda i divendres el cel serà variable i estarà mig ennuvolat en general. El cap de setmana començarà amb força núvols a l'est de Catalunya i a les Balears. Dissabte es podrien arribar a escapar algunes gotes al voltant de Barcelona i entre Mallorca i Menorca, precipitacions minses. El cap de setmana també començarà amb tímides nevades al vessant nord del Pirineu.

Probabiltat en tant per cent que dissabte hi hagi precipitació en algun moment del dia.

La setmana que ve, a poc a poc, la temperatura anirà pujant. Ho farà sobretot de dia. Segurament molts dies de la setmana que ve es tornarà a repetir un patró de temperatures molt contrastades entre el matí i el migdia, però ja no hi haurà glaçades tan fortes i extenses com les de la majoria de dies de gener.

A llarg termini, tant el model de previsió europeu com l'americà apunten a un escenari de temperatures altes per a l'època a bona part d'Europa. Les previsions de tendències de cara al febrer i el març dibuixen força més possibilitats d'un temps poc fred que no pas d'una situació d'onada de fred o de temperatures notablement baixes.

Anomalia de temperatura prevista de cara al febrer.

El més probable de cara a les pròximes setmanes és un escenari de circulació atmosfèrica marcadament zonal, és a dir, amb un corrent de vents d'oest a est marcat que afavoreix el temps ventós i plujós al nord d'Europa, però que dificulta les possibles descàrregues d'aire fred de latituds més altes. Sol ser un tipus de temps molt sec al sud del continent i, per tant, no és un escenari que convidi a l'optimisme pel que fa a una possible situació de pluges que és cada cop més necessària.

Ahir el Servei Meteorològic de Catalunya va fer públiques les dades del mes de gener i va actualitzar els mapes de l'estat de sequera. El vermell que fa referència a la situació de sequera excepcional és cada cop més extens en els mapes que tenen en compte dades de dotze mesos, però també comença a aparèixer en els dels últims sis mesos en alguns sectors del Pirineu i al voltant del Montseny. La situació més greu i excepcional és la de la costa central, el Vallès, el Montseny, l'altiplà central i l'Empordà.

Índex de precipitació estàndard de dotze mesos amb dades fins al 31 de gener. El vermell indica sequera excepcional.
stats