Misc 21/01/2022

La méteo: cap de setmana plenament d'hivern a l'espera d'una pujada de temperatures

3 min

BarcelonaTarda més freda que ahir a la majoria de comarques. En molts indrets el termòmetre marca entre 2 i 4 graus menys que ahir a la mateixa hora, en el que és un preludi d'una nit de glaçades abundants i temperatures sota zero en moltes comarques. D'entre les temperatures més altes d'avui destaquen els 14 graus de Tarragona i de Tortosa o els 13,5 graus d'Amposta i del Vendrell. A les Balears les pluges han arribat a deixar 9 l/m² a Pollença i 8 a Ciutadella, unes precipitacions que fins i tot han deixat algunes volves de neu a la serra de Tramuntana.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 17 h i la d'ahir a la mateixa hora

Un dia més les mínimes han baixat sota zero en molts indrets, tot i que continuen disminuint les glaçades fortes. D'entre les mínimes d'avui cal destacar els -6 graus de Tremp, la Seu d'Urgell i Guardiola de Berguedà, i sobretot la baixada de la temperatura a les cotes altes del Pirineu: per sobre dels 2.000 metres avui la temperatura ha baixat fins als -10 ºC, un símptoma que les pròximes nits també seran més fredes en cotes més baixes.

Avui serà un dia més hivernal, les màximes baixaran dos o tres graus en molts casos. El cap de setmana començarà amb més glaçades i demà al matí caldrà abrigar-se més que avui. Aquest dissabte serà un dia més assolellat però, tot i això, la sensació d'hivern serà més viva que en altres dies de la setmana. A les Balears i al País Valencià demà i diumenge hi haurà un cel més variable o fins i tot ennuvolat, núvols que sobretot a la costa valenciana arribaran a deixar algunes gotes.

Diumenge les màximes ja començaran a pujar i durant l'inici de la setmana que ve els migdies tornaran a ser molt agradables. Dimarts i dimecres se superaran els 15 graus en molts indrets. Encara hi ha incertesa sobre com serà la segona part de la setmana, però a hores d'ara és més probable un tram final del gener amb migdies suaus i poc hivernals que no pas una nova entrada d'aire fred.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dimecres.

La tramuntana també serà un dels factors a tenir en compte en l'inici del cap de setmana. Avui el vent bufarà amb ratxes de més de 50 km/h en molts indrets de la Costa Brava i al nord de les Balears. Aquesta nit ja hi ha hagut cops de vent de 101 km/h a Portbou, de 80 a Espolla i de 60 a Mont-roig del Camp. Al sud el vent minvarà clarament amb el pas de les hores. El cap de setmana la tramuntana anirà amainant progressivament.

Cops de vent màxims previstos per avui a la tarda.

Continuen sense entreveure's indicis de canvis a llarg termini. El més probable és que el gener s'acabi encara enmig d'aquest context d'anticicló i de temps estable i estancat. La setmana que ve començarà amb un temps molt fred i mogut al Mediterrani oriental que pot provocar nevades destacables en ciutats com Atenes i Istanbul, però a l'altre costat del Mediterrani i en alguns països de l'oest i del centre d'Europa continuarà l'ensopiment meteorològic.

stats