08/05/2019

TV3 i l’autèntic desconcert europeu

2 min

Ironies del destí, la nit que el Barça era insòlitament eliminat de la Champions i deixava tots els culers atordits, a TV3 feien un 'Sense ficció' que es titulava: ‘Europeus: retrats d’un desconcert’. Totalment al·legòric.

La programació especial dedicada a Europa dimarts a la nit a TV3 va fer honor a la seva funció de servei públic i va fer gala, merescuda, d’una secció d’internacional potent, ambiciosa, amb ganes d’explicar-se, de mirada llarga i rigorosa i creativa dins dels límits que permet el periodisme. Primer el 'Sense ficció' i després l’especial ‘Món Europa’ amb Joan Carles Peris al capdavant estaven dedicats a l’anàlisi del que significa la Unió Europea i dels valors del continent. Cada detall televisiu es notava reflexionat, treballat i ben elaborat. En tots dos programes es notava la voluntat de fer accessible i amable un tema que pot resultar feixuc, incorporant-hi experiments televisius o algun esquetx humorístic inspirat en el 'Polònia' –i un pèl forçat en aquell context– per desengreixar.

‘Europeus: retrats d’un desconcert’, en què s’entrellaçaven els reportatges de Sílvia Heras (Països Baixos i Bèlgica), Roser Oliver (Polònia) i Lluís Caelles (Grècia), era interessantíssim perquè evidenciava el que suposa la Unió Europea a peu de carrer amb una excel·lent selecció d’històries i protagonistes. De l’especial ‘Món Europa’ cal lloar l’elecció de les dues convidades especialistes, Carme Colomina i Saray Espejo, per la seva anàlisi i claredat en les explicacions, que permetien posar a l’abast de l’audiència neòfita els seus coneixements. No sol passar que en qüestions d’àmbit internacional es posi en relleu dones professionals, ja que vivim en la inèrcia de comptar amb homes com a símbols d’autoritat en la matèria. Cal felicitar també els vianants de Gran de Gràcia que van reconèixer la fotografia de Juncker molt per sobre de les expectatives. Bona entrevista de Xavi Coral a Jaume Duch, director general de Comunicació al Parlament Europeu.

De la distopia sobre què passaria a Europa si es destruís la Unió Europea cal lloar la serenitat de Josep Capella fent la crònica en un París bombardejat i amb la Torre Eiffel derruint-se i explotant en flames. Però del vídeo s’ha de valorar, sobretot, el plantejament, la coordinació de professionals i, sobretot, les subtileses. La distopia explicava, entre altres fets, com en una dècada la hipotètica desaparició de la UE implicaria la fragmentació d’estats i l’aparició de nous països: Padània, Baviera, la Provença, Escòcia, Bordeus... En el mapa d’Europa del 'Telenotícies', però, una gran massa de núvols havia tapat la zona est d’Espanya de tal manera que no s’apreciava què havia passat amb Catalunya, intentant evitar una polèmica per a la cadena. Ara bé, en la utopia l’aeroport del Prat es deia Montserrat Roig i això ens va fer intuir, com a mínim, que sota la borrasca algun canvi devia haver-hi.

En definitiva, la nit europea va ser moltíssim més gratificant a TV3 que a Movistar+, sens dubte.

stats