Restriccions Covid. Què has de saber si estàs, o tens previst anar, de vacances a Catalunya?

Les mesures ja estan en vigor i el confinament nocturn durarà almenys una setmana en 161 municipis

ARA
1 min
Un comerç 24 hores de Barcelona tancat en la primera nit de les restriccions que obliguen a abaixar la persiana a les 00.30 h.

BarcelonaEl Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat totes les restriccions decretades pel Govern per frenar l’expansió del covid a Catalunya: el toc de queda en 161 municipis entre la 01.00 i les 06.00 h, l'ordre de tancar totes les activitats comercials a les 00.30 h i un màxim de 10 persones a les trobades. Les mesures ja estan vigents després de rebre l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Tot seguit, expliquem en 8 punts quines restriccions s’apliquen i què implica el confinament nocturn que durarà almenys una setmana.

1.

Prohibides les trobades de més de 10 persones

Hi torna a haver un límit en les trobades familiars i socials. Es poden reunir un màxim de 10 persones excepte si conviuen juntes.

2.

Totes les activitats tancades a la matinada

L’horari màxim de tancament de totes les activitats que s’allarguen més enllà de les 22.00 h ha de ser a les 00.30 h. Les activitats recreatives i culturals, que també han de tancar a les 00.30, tindran 30 minuts per al desallotjament. Els únics locals que poden obrir entre les 00.30 i les 06.00 h són els serveis essencials i les àrees de servei. Els comerços 24 hores han de tancar.

3.

No es pot ballar ni tampoc es poden fer pícnics

Es prohibeix ballar als establiments d’oci nocturn i a les activitats culturals, populars i tradicionals. El públic de totes les activitats ha d’estar assegut. Tampoc es pot menjar ni beure en grup als espais públics habilitats, com les àrees de lleure, de descans i de pícnic. Continua vigent la prohibició del consum d’alcohol al carrer.

4.

Recomanació de limitar l’accés als espais públics de matinada

A diferència de les mesures anteriors, que són obligatòries, aquesta és una recomanació: es demana a les administracions que limitin l’accés als espais públics, com parcs, platges i similars, quan no es puguin evitar les aglomeracions de persones entre les 00.30 i les 06.00 h.

5.

Un màxim de 1.000 persones a les activitats culturals i casaments

Les activitats culturals poden tenir l’aforament al 70% de l’autoritzat, amb un màxim de 1.000 persones. És el mateix que s’aplica als actes religiosos i a les cerimònies civils, que inclouen els casaments i els enterraments.

6.

Les entrades serviran per desplaçar-se durant el toc de queda

Les entrades de les activitats culturals serveixen per desplaçar-se durant el toc de queda. Per exemple, si un espectacle o un concert s'acaba a la mitjanit i s’ha de fer un desplaçament de força estona per tornar a Barcelona –una de les ciutats on s’aplica el confinament nocturn–, les entrades són un salconduit per justificar la mobilitat.

7.

Les excepcions per saltar-se el confinament nocturn

Les excepcions per saltar-se el confinament nocturn als 161 municipis són els desplaçaments per assistència sanitària d’urgència o per anar a la farmàcia de guàrdia, per anar o tornar de treballar o per a la cura de persones grans, menors d’edat, persones dependents o amb discapacitat. També es permet treure a passejar animals de companyia de manera individual entre les 04.00 i les 06.00 h. Es recomana portar el certificat autoresponsable.

8.

Els municipis afectats pel toc de queda

Les 161 poblacions de Catalunya que la Generalitat ha inclòs a la llista dels municipis on vol aplicar el confinament nocturn no es revisaran diàriament. La durada serà d’una setmana i llavors serà quan el Govern tornarà a prendre una decisió. El toc de queda no afecta la circulació de vehicles per carreteres i vies que travessen les poblacions afectades sempre que l’origen i el destí no sigui cap de les 161 localitats. També es permet la circulació pel transport de mercaderies.

stats