Opinió01/02/2015

Carla Kimhi o la història positiva

El testimoni d'aquesta jueva agraïda amb Andorra per haver-hi salvat la vida arriba en el mateix moment que el llibre de Josep Calvet 'Huyendo del Holocausto'

Roser Porta

La història no s'acaba mai. Evident, sí és clar. Vull dir que el passat no està mai llegit del tot, que és material altament sensible, perquè es pot escriure i reescriure. Per això és apassionant malgrat el que diguin els detractors de les humanitats i els apocalíptics que afirmen que la història no té cap sortida professional. La història torna i -a vegades amb l'ajuda de l'atzar- fins i tot protagonitza les portades dels diaris. Divendres Carla Kimhi, una esplèndida senyora de 85 anys hi apareixia -en uns mitjans al costat del cap de Govern Toni Martí i en d'altres tota sola- perquè ha volgut agrair públicament a Andorra haver salvat la vida durant la Segona Guerra Mundial. Ella i la seva família van aconseguir passar des de França cap a Andorra gràcies, explica, a una heroica intervenció dels policies andorrans davant dels agents de les SS i, després de passar uns dies a l'hotel Muntanya, van viatjar amb l'ajuda d'un guia cap a Espanya, on van estar a la presó abans d'emprendre l'itinerari cap a Israel.

La història és sorprenent i surt del guió habitual -hostal Palanques, hotel Mirador etc-. Ningú l'havia recollit fins que Kimhi la va explicar fa uns dies, mentre estava de vacances, a l'hoteler del Pas de la Casa que és qui va propiciar la trobada amb Martí.

Cargando
No hay anuncios

Aquest testimoni, tan agraït i emocionat, és una sort per Andorra, sovint relacionada amb la llegenda més negra com deia fa unes setmanes aquí mateix parlant de 'Sensacionalisme i llegenda negra' (arran del llibre 'El marqués y la esvástica' de Rosa Sala i P. García-Planas) i de 'Qui recorda Francesc Viadiu i Francesc Areny'. Carla Kimhi relata un episodi heroic i aquest relat és història positiva davant de la llegenda negra. I no és l'única, perquè aquí, com a totes les fronteres en època de guerra, hi va haver de tot: brutalitat i heroisme.

Ho demostra el llibre de l'historiador Josep Calvet, 'Huyendo del Holocausto' (Milenio) que acaba d'aparèixer a les llibreries i que complementa l'esplèndida feina de 'Les muntanyes de la llibertat' (L'Avenç). El lleidatà hi documenta el pas per Andorra de jueus -entre ells famílies molt il·lustres- i aporta els hotels que van acollir refugiats. Calvet recull episodis d'engany però conclou que, gràcies als passadors i xarxes que van operar des d'Andorra, es van salvar moltes vides; més que per altres indrets del Pirineu on més gent va acabar detinguda i empresonada.

Cargando
No hay anuncios

Apassionant la coincidència entre el llibre i l'aparició del testimoni de Kimhi -que Calvet no coneixia-. Tota una oportunitat perquè Andorra potenciï la seva història positiva, tal com fan altres indrets del Pirineu amb iniciatives i rutes com 'Perseguits i salvats' de la Diputació de Lleida per exemple.