Política 08/02/2015

Andorra s'alinea amb Espanya, com a "estat sobirà", en el procés català

El cap de govern, Antoni Martí, considera que, "des del respecte a tothom", té l'"obligació primer de tenir relacions fluides" amb "un altre estat sobirà com és Espanya"

Efe
2 min
El cap de Govern, Toni Martí / J.D.

Andorra la VellaEl cap de govern d'Andorra, Antoni Martí, considera que, "des del respecte a tothom", pel que fa al "procés que està vivint Catalunya", "com a estat sobirà" que és Andorra, tenen l'"obligació primer de tenir relacions fluides" –que n'hi tenen, ha dit– "amb un altre estat sobirà com és Espanya".

En una entrevista a l'agència Efe, i preguntat sobre les relacions d'Andorra amb Catalunya i la seva visió sobre el debat sobiranista català, Martí afirma que sobre aquesta qüestió sempre ha fet les mateixes declaracions i que no canviarà la seva manera de pensar.

En aquest sentit, assegura: "Des del respecte a tothom, com a estat sobirà que som tenim obligació primer de tenir relacions fluides, que n'hi tenim, amb un altre estat sobirà com és Espanya".

Tot i això, afirma que les relacions amb Catalunya "estan en un bon moment, dins de la normalitat". "Catalunya és part d'Espanya i hi ha molts turistes catalans que tenim l'honor que ens visitin. Les relacions han de ser bones amb Catalunya, com han de ser bones amb la Comunitat Valenciana, amb Aragó, i al nord, amb grans regions com la que es farà ara amb Migdia-Pirineus, amb la nova reforma que farà l'estat francès".

Per tot plegat, afegeix: "Andorra es comporta amb els seus veïns, amb els dos estats veïns [França i Espanya] dins de la normalitat més absoluta, així com amb les diferents regions dels estats veïns".

Com a únic estat del món que té el català com a llengua oficial, Martí considera que aquesta és una qüestió que "ens uneix", a Andorra i Catalunya, si bé creu que les relacions entre tots dos no només han de cenyir-se a una qüestió cultural, sinó també d'intercanvis econòmics.

stats