Política20/07/2017

L'ANC d'Andorra ajudarà els residents catalans a fer els tràmits per votar l'1-O

Habilitarà un espai al Centre Cultural la Llacuna cada tarda dels dimecres de juliol i agost

A. B.

Andorra la VellaL'ANC d'Andorra ha decidit posar facilitats perquè els residents catalans a Andorra puguin exercir el seu dret a vot en el referèndum del proper 1 d'octubre sobre la independència de Catalunya. Així, l'entitat habilitarà un espai al Centre Cultural la Llacuna d'Andorra la Vella els dimecres d'aquest estiu per ajudar a totes aquelles persones que no tinguin clar el procediment que cal seguir. En concret, la iniciativa començarà el proper dimecres dia 26, entre les 7 i les 8 de la tarda. Al mes d'agost, es tornarà a habilitar aquest espai els dies 2, 9, 16, 23 i 30, en aquests casos entre les 4 i les 5 de la tarda. L'entitat encara ha de decidir si finalment ho ampliaran també els dijous, i fins i tot si ho allargaran fins al mes de setembre.

Si volen votar, els residents han d'estar inscrits al CERA (Cens d'Espanyols Residents Absents) i al registre de catalans residents a l'exterior habilitat pel departament d'Exteriors de la Generalitat. Com que la majoria estan inscrits al CERA, sobretot els que porten uns quants anys de residència, l'ANC d'Andorra ajudarà a fer els tràmits per inscriure's en aquest segon registre, on a hores d'ara només hi estan registrats uns 5.000 residents catalans d'arreu del món. Així, els interessats només hauran de dur el DNI o el passaport, i els membres de l'ANC els ajudaran a fer la resta. "Sobretot està pensat per la gent gran que no està acostumada a fer anar Internet", ha explicat Manel Urindar, de l'ANC d'Andorra.

Cargando
No hay anuncios

En aquests moments, la llei del referèndum encara no està aprovada al parlament de Catalunya. Està previst que l'aprovació sigui a final d'agost o principi de setembre. A partir d'aquesta data, s'aprovaran també els decrets o reglaments més específics, que regularan, entre d'altres, el procediment de votació dels residents a l'exterior. En principi, la Generalitat enviarà el sobre de votació als residents a l'estranger que estiguin inscrits als dos registres, i aquests posteriorment hauran de trametre el vot a una de les delegacions de l'executiu català a l'exterior. Encara no se sap si hi haurà punt de votació físic al Principat, com va ser el cas del 9-N del 2014, però l'ANC d'Andorra ja ha fet les primeres gestions perquè així sigui; la primera, aquest dimecres a l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, que va ser al Principat per pronunciar una conferència.