Política01/02/2019

Observadors del grup d'amistat visiten Andorra per conèixer la realitat del país

L'ex-ministra espanyola Pilar del Castillo manté reunions per veure les possibilitats de suprimir el 'roaming' al Principat

M. Pérez

Andorra la VellaEl Consell General ha rebut aquest divendres la visita de fins a set eurodiputats representants del grup d'amistat informal del Parlament europeu. Aquesta és la tercera reunió que les autoritats andorranes fan amb aquest grup amb l'objectiu de donar a conèixer la realitat andorrana de primera mà. En aquesta ocasió, s'han tractat temes al voltant de l'educació, la sanitat, el turisme o el model econòmic. Tal com ha confirmat el conseller general de DA i president de la comissió legislativa de Política Exterior, Carles Ensenyat, aquests eurodiputats han de fer unes recomanacions globals del Principat a la Comissió Europea i tenir-lo en compte en la negociació per l'acord d'associació. Aquesta visita, per tant, ajuda que les puguin fer "coneixent bé el país" i no les facin amb "la teoria i el paper".

Un cop aquestes recomanacions s'integrin en el text del Parlament europeu, ha confirmat Ensenyat, s'hauran de votar a principis de març i, amb aquests informes oficials aportats pels eurodiputats a la Comissió Europea, "es negociarà amb Andorra aquest acord d'associació". L'assistent de l'eurodiputat Juan Fernando López Aguilar "és el cap de les recomanacions" i l'encarregat de traslladar aquest informe. A més, han assistit altres personalitats "que són caps de delegació dels diferents partits polítics", ha manifestat Ensenyat, i ha destacat la importància de què aquestes persones coneguin bé el territori perquè "ho podran transmetre molt millor als seus grups parlamentaris".

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la jornada s'ha distribuït en dues parts i es reprendrà a partir d'aquest divendres a la tarda, el conseller general ha informat de les felicitacions que han rebut per part dels eurodiputats pel que fa, sobretot, al model educatiu i la "transversalitat dels idiomes".

Per la seva banda, l'eurodiputat del PP, Santiago Fisas, ha informat de l'assistència a aquesta trobada de l'ex-ministra espanyola Pilar del Castillo, "que va ser la primera a suprimir el 'roaming' a Europa" i que està mantenint reunions per veure "quina possibilitat hi hauria de fer el mateix a Andorra".

Cargando
No hay anuncios

L'eurodiputat del PP europeu, José Inácio Faria, s'ha mostrat impressionat "amb les qüestions de desenvolupament" del país i ha dit que el Govern "està fent un treball magnífic, no tan sols de cooperació amb la UE", sinó amb la representació que fan dels portuguesos que viuen al país. A més, ha destacat que els projectes de llei que s'estan duent a terme en aquests moments "són molt avançats per a un país europeu".

Tot i això, ha transmès la seva voluntat per integrar "un ambaixador i un conseller general" per a dur a terme les gestions entre estats i institucions. D'altra banda, "s'està obrint la possibilitat que els portuguesos que estan a l'estranger puguin votar a les eleccions nacionals" tant del seu país natal com en el que resideixen actualment, així com en les eleccions europees.