Publicitat
Publicitat

La Batllia admet a tràmit la demanda dels afectats per les transferències anul·lades de BPA

També s'admet a tràmit la demanda dels Cierco contra l'AREB

El Tribunal de Batlles de la secció administrativa ha admès a tràmit la demanda presentada pels clients de Banca Privada d'Andorra que havien ordenat transferències de diners des d'aquesta entitat prèvies al 16 de març, i que van ser retornades en el moment en què es va decretar la limitació de retirada d'efectiu.

Tal com ha publicat aquest dimecres el BOPA, s'obre el termini perquè tota persona que tingui interès directe i legítim en la demanda s'hi pugui adherir. El representant legal dels demandants ha explicat a l'ARA que es té constància de fins a 300 persones afectades per aquest fet, i que la previsió és que s'hi puguin adherir una setantena o vuitantena de persones.

La demanda, presentada el passat 15 de juliol, es va tramitar després de presentar un recurs contra l'INAF i que l'entitat es negués a resoldre el conflicte al·legant falta de competències en l'afer. La demanda es basa en el fet que el decret del 16 de març en què es limitaven les disposicions d'efectiu a 2.500 euros la setmana no tenia caràcter retroactiu i, per tant, asseguren que no es podia ordenar tirar enrere les transferències fetes amb anterioritat a aquesta data.

Es dóna la circumstància que entre els afectats hi ha clients que, durant els dies posteriors a la intervenció del banc i anteriors al decret de restricció, van desinvertir participacions preferents de BPA i van ordenar transferir els diners a una altra entitat, i el dia 16 de març ambdues operacions s'havien anul·lat i hores d'ara encara tenen els diners bloquejats.

Admissió a tràmit de la segona demanda dels Cierco

D'altra banda, en l'edició del BOPA d'aquest dimecres també surt publicada l'admissió a tràmit per part del Tribunal de Batlles de la demanda interposada pels Cierco contra l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries (AREB). Els accionistes majoritaris del banc reclamen que s'anul·li ''l'acord d'aprovació del pla de resolució de BPA" del passat mes de juny, així com els dos acords de la mateixa AREB del mes de juliol en relació a la valoració econòmica dels actius i passius de BPA, i l'aprovació de l'entitat pont, Vall Banc, que properament ha de començar a operar.

Els Cierco han interposat la demanda en el cas de la valoració econòmica perquè consideren que el fet que no s’hagi publicat íntegrament el pla resolutori i que no hagi transcendit com s’ha calculat el valor de l’entitat "deixa en indefensió els legítims propietaris de BPA", segons van fer constar en un comunicat el dia que presentaven la demanda. A més, en aquesta valoració a BPA, s'hauria valorat a zero la filial espanyola Banco Madrid, quan l'administrador concursal que assumeix la liquidació d'aquest banc ha fixat el superàvit en 42,8 milions d’euros.

Per tot plegat, els accionistes majoritaris sol·liciten a la demanda judicial que els tres actes administratius es deixin en suspens "mentre es decideix sobre la nul·litat de ple dret que s’invoca".

No és aquesta l'única demanda que els Cierco han presentat a la Batllia. A finals de setembre també en van presentar una al Tribunal de Batlles en el mateix camí d'aquesta, en què reclamaven a l'AREB i a la Batllia que aturés el procés de resolució del banc intervingut.