Publicitat
Publicitat

Laika confia que el maltractament greu d’animals passi a ser delicte de presó

Asseguren haver rebut el "compromís verbal" de DA perquè aquest concepte s'inclogui al Codi Penal

Laika, una de les associacions que lluita per la protecció dels animals a Andorra, ha demanat al Govern i al grup parlamentari demòcrata que es modifiqui el Codi Penal per incloure la falta greu de maltractament contra els animals com un delicte amb pena de presó. Segons ha explicat el president de l’associació en declaracions a l’ARA Andorra, Josep Mas, actualment la llei contempla tres graus de faltes -lleu, greu o molt greu- que van des dels 300 fins als 12.000 euros. Aquest debat s’ha suscitat arran de la mort d’un gos a l’interior d’un vehicle el passat dimarts a Canillo.

Segons ha explicat Mas, DA ja ha mostrat el seu compromís verbal per fer aquesta inclusió al Codi Penal, tot i que no han detallat la data, “suposo que quan facin alguna modificació, aprofitaran per incloure aquest canvi”. Es tracta d’un procés lent i que encara està per estudiar, per tant, actualment encara es desconeix la pena exacta. A països veïns com França o Espanya, les penes de presó van des dels sis mesos fins als tres anys, “nosaltres podríem estar també entre aquests períodes”. Pel que fa a la resta de grups, Junts ja va incloure aquest canvi del Codi Penal al seu programa electoral i “amb Liberals i SDP encara no he pogut parlar”, ha afegit Mas.

Actualment, la llei a Andorra reconeix com a falta molt greu els casos de mort, mutilació, maltractaments reiteratius a l’animal, salut visiblement deteriorada o danys que causin la mort, entre d’altres. Precisament per tots aquests motius des de Laika demanen que pugui haver-hi presó. En canvi, Mas matisa que “els casos de falta lleu o greu seguiran tenint una sanció econòmica”.

Denúncia a l'amo del gos mort a Canillo

Pel que fa a la denúncia que Laika va imposar aquest dijous al propietari del gos asfixiat a l’interior d’un cotxe, Mas ha explicat que ara es troben a l’espera de la resolució, que calcula que es pugui conèixer en un parell de setmanes. Tot i això, des de Laika esperen que se li imposi la sanció d’entre 6.000 i 12.000 euros per falta greu, però no saben com afectarà el fet que l’autor del cas no resideixi al país. “És el primer cop que passa i el Ministeri d’Agricultura i la Policia són els qui han de determinar”, ha conclòs Mas.