Tres mesos d'execució i 563.000 euros, les xifres de la remodelació de Príncep Benlloch

Els treballs començaran el 13 de maig, com els de l'embelliment de la cruïlla entre Meritxell i Doctor Mitjavila

El comú d’Andorra la Vella ha adjudicat aquest dijous en sessió de consell de comú les obres d’embelliment de l’avinguda Príncep Benlloch per un import de 563.000 euros. Els treballs s’allargaran durant tres mesos i arrencaran el dilluns 13 de maig. Tal com ha comentat la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, la calçada quedarà reduïda a sis metres per eixamplar al màxim les voreres, es canviarà l’enllumenat, es faran zones enjardinades amb jardineres similars a les que s’han instal·lat a Meritxell i es trauran els piquets.

“Canviarà força”, ha destacat la cònsol, afegint que a més s’ha llogat un local per traslladar els serveis socials comunals a aquesta zona, tal com ja es va avançar, amb l'objectiu de dinamitzar-la i que s’està negociant amb un particular d’una parcel·la que es troba a tocar de Ciutat de Valls i que dona a la zona de Tobira per mirar de fer una zona enjardinada i una connexió directa des de Tobira fins a Príncep Benlloch, amb unes escales. A més, s’allargarà la barana de la passarel·la de l’ascensor de la Quirola aprofitant la parcel·la que hi ha adjacent. La votació d’aquesta adjudicació ha comptat amb l’abstenció de la consellera del PS+I Dolors Carmona (la seva companya Lídia Samarra no hi era a la sessió per motius personals) ja que no veu de bon ull que el 10% d’imprevistos s’incloguin en el pressupost dels treballs. Considera que d’aquesta manera es deixa “la porta oberta” a què en aplicació de la llei s’hi pugui afegir fins a un 20% d’imprevistos i, per tant, l’import que s’acabi pagant, si hi ha alguna cosa que no s’ajusti al previst, sigui d'un 30% més. En el mateix sentit s’han manifestat els consellers de Cd’I + Liberals, Víctor Pintos i Jordi Minguillon, tot i que en aquest cas han votat a favor que es facin aquestes obres a Príncep Benlloch. D’aquesta manera, Pintos ha dit que aquest increment “no hauria de ser-hi” ja que la llei ja preveu modificacions del projecte que “obliguin a una addenda o a fer un pressupost alternatiu”. Marsol ha respost que hi ha “maneres diferents de fer els plecs” i que tot i que mai s’havia posat en altre concurs aquest 10% en el pressupost no és “cap il·legalitat” i tampoc no vol dir que s’hagi d’acabar “complint si no hi ha una cosa que ho justifiqui”.

Obres a la zona de la Rotonda

Altres treballs que han estat adjudicats durant la sessió de consell de comú han estat els de la cruïlla entre l’avinguda Meritxell i Doctor Mitjavila. El cost d’aquests treballs, que arrencaran també el 13 de maig, serà de 437.987 euros i estaran enllestits en deu setmanes. En un inici estava previst fer aquestes obres de manera conjunta amb la plaça de la Rotonda, però posteriorment es va decidir, donat que també el cost del concurs global era “exageradament car” (1,5 milions), tal com ha comentat Marsol, fer dos lots per a l’adjudicació. Després de les converses amb els comerciants, el comú ha decidit que el lot corresponent a la plaça de la Rotonda mereix una reflexió més aprofundida per veure què és el que s’hi podria fer realment i, per aquest motiu, es donen un mes més per donar-li “un parell de voltes”, tal com ha dit la cònsol major. Pintos ha destacat que, el fet de declarar desert el concurs inicial ja que els preus no s’adequaven als de mercat, és una reflexió que cal “recollir” per a d’altres licitacions.

En aquesta zona es farà una illa al mig amb paviment, que doni la idea que la zona per a vianants té continuïtat i es farà la vorera que toca a l’edifici d’Andimesa i a l’altre costat, ja a Doctor Mitjavila, que va quedar pendent quan es va fer l’embelliment de Meritxell perquè s’hi estava construïnt un edifici. A més, es posaran semàfors al terra com a l’altra cruïlla de la Rotonda. Marsol creu que es clarificarà per on han de circular els vianants i que es podrà veure que l’avinguda té una continuïtat. Pel que fa a l’afectació dels treballs en el trànsit, ha manifestat que es farà primer un costat i després l’altre.

Jardí vertical

A l’últim, la corporació ha decidit, amb l’abstenció de Carmona, ampliar el contracte amb l’empresa que està fent la urbanització i embelliment dels carrers de la Borda, Prat Primer, Sant Salvador i Bonaventura Riberaygua perquè a la paret on hi ha les lletres d’Andorra a la plaça que es va fer on havia d’anar The Cloud es pugui fer un jardí vertical. El conseller de Medi Ambient i Innovació, David Astrié, ha destacat que allà han vist que cal un embelliment suplementari ja que el resultat no és el desitjat i creu que amb aquest jardí vertical “l’impacte serà positiu” i que fins i tot s’afavorirà el flux de visitants cap a la zona de Riberaygua. El cost serà de 69.000 euros i es pot fer com una ampliació del contracte. Carmona ha destacat que la llei diu que aquesta ampliació es podria fer només en el cas que fossin imprevistos i que, per tant, s’hauria d’haver fet un nou concurs. Astrié ha respost que es compleix la llei i que s’ha decidit fer una ampliació del contracte per no endarrerir encara més els treballs. Pintos, de la seva banda, ha manifestat que es tracta d’uns treballs que “no són ineludibles, no són imprevistos i sí són complementaris”.