Brussel·les pressiona els governs per evitar un caos de criteris per viatjar aquest estiu

La Comissió proposa eximir els nens de testos i quarantenes i que les PCR tinguin vigència de 72 hores arreu

2 min
Turistes en un hotel de Salou, al Tarragonès, el mes d'agost de l'any passat.

Brussel·lesEl certificat covid per viatjar entre països de la Unió Europea haurà d'estar en vigor aquest juliol, però la complexitat de reobrir fronteres i facilitar els viatges implica molts matisos. Eurocambra i governs van tancar l'acord fa menys de dues setmanes per posar en marxa aquest mecanisme i aquest dilluns la Comissió Europea ha proposat un full de ruta comú per evitar que amb l'entrada en funcionament d'aquest certificat hi hagi disparitat de criteris arreu de la Unió Europea, sobretot tenint en compte que es tracta de competències estatals. Entre altres mesures, Brussel·les proposa eximir els nens de les restriccions de viatge i que les PCR siguin vàlides arreu en un període de 72 hores.

"Els països de la UE estan aixecant restriccions lentament tant a nivell domèstic com de viatges. Proposem coordinar aquesta obertura gradual de les restriccions a la llibertat de moviment, tenint en compte la nostra nova eina: el certificat covid", ha dit el comissari de Justícia, Didier Reynders, en roda de premsa aquest dilluns.

El pas d'aquest dilluns de la Comissió busca fixar una estratègia comuna, per evitar al màxim el que es dona actualment, que és que cada govern fixa els seus propis criteris: 48 o 72 hores de validesa de PCR, quarantenes i segones PCR, no acceptar antígens... Però a la pràctica continuarà sent decisió de cada estat encara que el certificat covid estigui en vigor. Amb el certificat digital, els governs es van comprometre a no aplicar restriccions (quarantenes o testos PCR addicionals) a les persones vacunades i només fer-ho si la situació sanitària realment ho requeria (rebrots, per exemple). També es van comprometre a emetre un certificat que acrediti que s'ha superat la malaltia si es presenta una PCR positiva amb una antiguitat màxima de 180 dies.

Més enllà d'això, però, queda en mans dels governs europeus decidir si accepten viatgers amb una sola dosi o dues, les hores de vigència de la PCR o les proves o restriccions que demanen en funció del color de la zona d'origen. Però per fer-ho més senzill, Brussel·les ha decidit emetre les següents recomanacions i demanar el màxim de coordinació:

  • Eximir de qualsevol restricció les persones totalment vacunades (segona dosi administrada 14 dies abans del viatge).
  • Adaptar les mesures al color de la zona del viatge per als no vacunats: si es ve de zona verda, cap restricció; de zona taronja, una PCR; de zona vermella, només PCR i quarantena que s'ha d'acabar quan es dona negatiu; zona vermell fosc, PCR i quarantenes.
  • Que les PCR es considerin vàlides en 72 hores i els testos ràpids d'antígens en 48 hores.
  • Els menors haurien de quedar exempts de quarantenes i els més petits de sis anys també de qualsevol tipus de test.

Alguns governs comencen des d'aquesta setmana mateix una prova pilot per començar a emetre aquests certificats i es posarà en marxa un portal comú per verificar-los.

stats