Societat 10/01/2022

Els casos actius s'enfilen per sobre dels 5.000

Salut ha detectat un total de 1.575 nous casos de coronavirus durant el cap de setmana

L. G.
3 min
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa d'aquest dilluns per actualitzar la situació sanitària al país.

Andorra la VellaLa variant Òmicron del coronavirus segueix traient pit al país. Així ho demostren les dades facilitades aquest dilluns en roda de premsa per la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, qui ha notificat que al llarg dels darrers tres dies s'han detectat un total de 1.575 positius i que actualment el nombre de casos actius es troba per sobre dels cinc mil, concretament 5.127. Desgranant els contagis, la jornada en la qual es van diagnosticar més casos va ser la del divendres passat, amb 697, seguida de la de dissabte, 459, i diumenge, 419. El nombre de recuperacions se situa en les 22.715 i eles defuncions relacionades amb el virus mantenen l'estabilitat amb 141 traspassos. Des de l'inici de la crisi sanitària de la Covid-19 Andorra ha detectat un total de 27.983 contagis.

En relació amb la pressió sanitària a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, ha detallat que hi ha trenta persones ingressades, setze a la planta covid i catorze a la Unitat de Cures Intensives, de les quals onze requereixen ventilació mecànica. Mas ha exposat que tot i que, de moment, totes les persones que es troben hospitalitzades a la unitat d'intensius "estan infectades amb la soca Delta", des del ministeri es durà a terme un monitoratge dels nous pacients amb afeccions greus o pneumònia que arribin a l'UCI per concretar quina variant tenen i la seva evolució. D'aquesta manera, se'ls practicarà una prova PCR "amb una tècnica especialitzada que s'anomena Termo Phising" i que permet esbrinar quina soca presenten les persones infectades.

La secretària d'Estat de Salut també ha donat en detall de la situació de la persona contagiada al centre sociosanitari El Cedre i que actualment està ingressada a la planta Covid habilitada a la residència. D'aquesta manera, ha comentat que es tracta d'una persona asimptomàtica i que es va poder detectar el contagi gràcies als tests que es realitzen a la tornada al centre, per la qual cosa ha destacat que el fet de no haver-se detectat més contagis a la residència significa que "el virus no està circulant a El Cedre i garanteix l'eficiència de la immunització a través dels vaccins per lluitar contra la pandèmia".

Quant a l'evolució de la campanya de vacunació, fins a la data s'han administrat un total de 140.706 vacunes, de les quals 57.616 corresponen a primeres dosis, 56.576 a segones i 26.514 a terceres, el que suposa que un 81,3% de la ciutadania en edat de vacunació ja disposa de la pauta completa. Respecte a la població entre 12 i 15 anys, s'han inoculat un total de 4.554 dosis que signifiquen que un 66,4% dels joves es troben immunitzats.

Carnet de cribratge infantil

Helena Mas també ha anunciat la introducció del carnet de cribratge infantil, una eina que es repartirà, a través de la Creu Roja, als infants i joves en edat escolar, entre els sis i els 18 anys, i que servirà per acreditar els resultats de les proves que els estudiants es realitzen per poder fer certes activitats, com per exemple les extraescolars i el servei de menjador. "La cartilla s'entregarà quan es facin una prova i serà efectiva al llarg de tot el segon trimestre, a banda, els infants i joves l'hauran de dur en tot moment a sobre per poder-la actualitzar", ha comentat. A més, ha fet el punt sobre l'afectació de la pandèmia en la població escolar, indicant que, ara com ara, no hi ha cap aula sota vigilància, ni activa ni passiva.

D'altra banda, la secretària d'Estat també ha assenyalat que des de divendres de la setmana passada, l'Oficina Covid està enviant un SMS als turistes i visitants que passen pels 'stop lab' a fer-se un test o una prova diagnòstica per agilitzar el procés de notificació. Així, si el resultat del TRA o TMA és positiu, reben el missatge amb un enllaç on se'ls indiquen els passos a seguir i, si és negatiu, tan sols se'ls confirma que no estan infectats pel virus.

stats