Societat 10/03/2021

Cinc ingressos per Covid a planta de l'hospital, però encara n'hi ha vuit a l'UCI

ARA Andorra
2 min
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell

Andorra la VellaEls casos per Covid-19 al país segueixen la tendència a la baixa. Segons informa el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), aquest dimecres es registren 13 ingressos a l'hospital de Meritxell, cinc a planta d'hospitalització i vuit casos a la Unitat de Cures Intensives (UCI), dels quals la meitat requereixen de ventilació mecànica. Així doncs, el registre de casos de Covid-19 confirmats disminueix a mesura que passen els dies, durant la darrera setmana ha estat per sota de la trentena de positius diaris, i això es tradueix en una disminució lenta però continuada de la pressió sanitària, amb l'excepció dels ingressos a l'UCI, que necessiten molt més temps per passar la malaltia.

SAAS

Malgrat que el brot detectat al Tarter acumula 36 casos i està gairebé controlat, Martínez Benazet ha informat que el d'Arinsal continua evolucionant i ja arriba fins a les 54 persones infectades, dues de les quals han hagut de ser ingressades al centre hospitalari, tot i que una d'elles ja ha estat donada d'alta. El ministre ha recordat que és un cas "complex", ja que en tractar-se de persones "més grans" s'han originat "quadres més greus".

Així mateix, el ministre ha informat que durant les darreres hores s'han detectat 41 nous contagis. Aquest increment, que situa els casos totals en 11.130, correspon a l'acumulació de casos derivats dels brots a les estacions d'esquí. Els casos actius continuen a la baixa i arriben als 310, mentre que les altes pugen fins a les 10.708 i les defuncions es mantenen en 112.

Malgrat que la taxa de reproducció se situava aquest diumenge a 1,03, les dades de dimarts indiquen que es troba a 0,96, però els brots del Tarter i Arinsal provocaran, previsiblement, que es mantingui al voltant d'1 al llarg dels pròxims dies.

Quant a la campanya de vacunació, fins al moment són prop de 28.000 les persones que han fet el registre previ a la plataforma habilitada pel Govern, de les quals gairebé 4.500 corresponen a majors de 70 anys. Benazet ha comentat que la vaccinació avança a bon ritme i es registren "escasses incidències". Fins al moment no hi ha hagut "cap reacció adversa remarcable", excepte un problema amb l'enviament de les cites via SMS que ja està resolt. Salut ja ha administrat 4.914 vacunes en total, de les quals 3.650 corresponen a la primera dosi i 1.264 a la segona.

Reglament del transport sociosanitari

Per últim, el consell de ministres ha aprovat aquest dimecres un nou reglament associat al transport sanitari. Es tracta d'un "requeriment previ per poder passar a la licitació del transport sanitari no urgent", que fins ara se n'ocupava el SAAS, però ara passarà a ser responsabilitat d'una empresa externa.

Així doncs, el text regula la tipologia, titularitat i formació que han de tenir els treballadors del servei, les condicions amb què han de comptar les ambulàncies, la normativa i controls que s'han de seguir, "i la caducitat d'aquests elements perquè no es quedin desactualitzats".

A partir d'ara, per tant, tot aquell transport sanitari no urgent, com és el cas d'acompanyaments per a desplaçaments menors, s'haurà de fer mitjançant prescripció mèdica.

stats