Societat 01/03/2024

El coordinador de Unió de Pagesos afirma que "ara el que toca fer és anar cap a casa"

Unió de Pagesos valora bé els acords aconseguits a la Taula Agrària entre les organitzacions de productors i ramaders

ARA Andorra
2 min
El coordinador d'Unió de Pagesos, Joan Caball

Andorra la VellaUnió de Pagesos valora bé els acords aconseguits a la Taula Agrària entre les organitzacions de productors i ramaders i el Departament d’Acció Climàtica, tot afirmant que estan “trobant respostes” a les seves demandes. El seu coordinador nacional, Joan Caball, opina que “s’ha iniciat el camí i ara el que toca fer és anar cap a casa”, tot referint-se als diversos talls de carreteres que persisteixen aquest dijous, si bé adverteix que vetllaran perquè el Govern compleixi amb allò que ha anunciat i que, en cas contrari, faran noves crides a la mobilització.

Segons RadioSeu, Caball ha demanat que els manifestants tinguin “sentit comú” i optin per valorar positivament els acords assolits. “Si s’explica correctament, la gent és llesta i entén que no tot s’acaba aconseguint en un dia i que hi ha coses que mereixen un recorregut més llarg”, ha afirmat el representant d’Unió de Pagesos en una multitudinària atenció als mitjans a les portes del Departament d’Acció Climàtica, al centre de Barcelona. En tot cas, ha avisat que el sindicat serà “exigent” i no descarta tornar a fer talls de carretera si no es compleixen els compromisos que s’han pactat en aquesta reunió, de més de quatre hores de durada.

El principal sindicat agrari català ha xifrat en 3 milions d’euros el nou ajut que rebran els productors de blat de moro a les zones de regadiu que no van regar el 2023. Tanmateix, demanen que s’accelerin els ajuts, perquè els agricultors s’estan veient obligats a començar a plantar sense haver rebut els recursos extraordinaris de l’any passat. Caball ha detallat que la norma europea no permetia ajuts superiors als 350 euros per hectàrea en cas de no haver assegurat el terreny. Per això, han buscat una altra via per complementar els recursos “per una gent que va fer esforços de no regar i que el sector de la fruita pogués tenir collita”.

De la trobada, Joan Caball també n’ha esmentat la petició de cessament de càrrecs de l’ACA, que ha abanderat la Plataforma Revolta Pagesa. Sobre la gestió de l’aigua, Unió de Pagesos ha reclamat acabar ja amb els transvasaments d’aigua del Ter cap a l’àrea de Barcelona (conca del Llobregat), a més ampliar la capacitat a la conca de la Muga, mantenir el consum d’aigua a les granges d’engreix que justifiquin que són eficients i que l’agricultura no tingui “cap més reducció” que la resta de sectors per la sequera.

Sobre el fet que la conselleria d’Acció Climàtica recuperi la denominació “Agricultura”, Joan Caball no ho ha considerat un tema prioritari perquè creu que “el nom no fa la cosa”. Tot i això, sí que considera important que el Departament mantingui el pressupost actual i les competències de gestió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Segons el líder agrari, quan aquesta institució depenia de Territori, aquest departament “era jutge i part”.

stats