Societat 20/12/2021

La defunció d'una padrina de 94 anys ingressada a planta per covid esdevé la víctima 137 de la pandèmia

Martínez Benazet es troba aïllat a casa després de donar positiu amb test d'antígens

M. P. (ANA)
3 min
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença telemàtica davant la comissió legislativa de Sanitat.

Andorra la VellaLa defunció durant les darreres hores d'un home de 57 anys i d'una padrina de 94 que restava ingressada a planta de l'hospital provoca que el nombre de persones que han traspassat des de l'inici de la pandèmia ja se situï en les 137. A més, segons ha confirmat aquest dilluns el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat, durant el cap de setmana s'han notificat 347 nous positius per coronavirus (142 divendres, 119 dissabte i 86 diumenge) per la qual cosa els casos totals ja arriben fins als 21.061, dels quals 1.761 són actius. Pel que fa a les altes ja arriben fins a les 19.164.

De fet, un dels nous contagis detectats durant el cap de setmana ha estat el mateix titular de Salut, que s'ha tornat a contagiar per segona vegada. El ministre ha donat positiu després de fer-se un test d'antigen i està pendent de sotmetre's a una TMA per corroborar el resultat.

Quant a la pressió hospitalària, el ministre ha confirmat que actualment són 18 els pacients ingressats a planta i 17 a l'UCI, 15 sota ventilació mecànica. Precisament, d'aquestes 17 persones ingressades a Cures Intensives 13 no estan vacunades, mentre que la resta ho estan totes, tot i que una d'elles és una persona "immunodeprimida" i aquest és, de fet, el motiu pel qual s'ha produït un empitjorament del seu estat de salut.

Pel que fa a l'afectació de la Covid-19 sobre la població escolar, en aquests moments hi ha 143 aules sota vigilància activa, de les quals 109 estan confinades totalment i 34 de manera parcial. Durant el seu relat, el ministre ha assegurat que, a falta de comprovar-ho a través de les aigües residuals, la variant Òmicron ja circula pel Principat.

D'altra banda, durant la roda de premsa d'actualització sanitària d'aquest dilluns a la tarda, la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, ha informat que al llarg de la campanya de vacunació ja s'han administrat fins a 125.201 vacunes, de les quals 57.172 corresponen a primeres dosis, 54.865 a segones i 13.164 a terceres. Així, ja s'arriba fins al 82,1% de la població vacunable amb una primera dosi i el 71,1% de la ciutadania ja té la pauta completa. Entre la població menor d'edat, entre la franja dels 12 als 15 anys s'han inoculat 4.208 vacunes, fet que representa que un 68,1% d'aquest col·lectiu ja té una dosi i el 58,7% totes dues.

De cara a les celebracions de Nadal, la secretària d'Estat ha recordat que els comuns han estat repartint dos tests d'antígens per tal de poder gaudir amb més seguretat de les festes. D'aquesta manera, ha informat que a Canillo i Soldeu s'han repartit 1.664 tests; a Encamp 2.200 i al Pas de la Casa 400; a Ordino 1.454; a la Massana 2.693; a Sant Julià de Lòria 6.584, i a Escaldes-Engordany 2.178. Encara falta, però, conèixer les dades d'Andorra la Vella, que finalitza el repartiment aquest dilluns i encara no disposa del recompte total.

L'Oficina Covid reconeix manca de previsió a l'hora d'incorporar personal per traçar els casos de la darrera onada

 L'Oficina Covid no s'esperava un augment tan exponencial de casos de coronavirus com el que ha viscut el Principat durant les darreres setmanes. Així ho ha assegurat aquest dilluns el seu director, Bruno Bartolomé, davant la comissió legislativa de Sanitat. En resposta a una pregunta del conseller socialdemòcrata, Jordi Font, Bartolomé ha reconegut que "la resposta de l'Oficina Covid ha estat la més ràpida possible a partir de l'increment de casos del 20 de novembre", tot i que prèviament, i veient que el coronavirus s'estava estabilitzant abans d'aquest darrer repunt, es treballava conjuntament amb el ministeri de Funció Pública "per ajustar els recursos a la necessitat", el que representa disposar de menys personal.

A aquest fet se suma, a més, que tenint en compte les previsions d'arribar a un escenari més relaxat des del vessant sanitari de cara a aquest hivern, "la baixa voluntària d'alguns traçadors també ha anat més enllà de l'esperat". Així doncs, "la virulència i velocitat de la sisena onada" ha portat a haver d'incorporar una vintena de persones de l'administració en tot just deu dies. "Tenim una estructura de moltes persones formades i podríem haver aprofitat l'estiu per tenir personal format, tot i que no es podia preveure un augment tan virulent de casos", ha reconegut, afegint que s'aprendrà d'aquesta situació "per tenir més anticipació en cas que sigui necessari".

stats