Societat 04/05/2021

FEDA reprèn les visites al Camí hidroelèctric d’Engolasters

Es podran fer els dissabtes a les 11 hores durant els mesos de maig, juny i setembre i estaran limitades a dotze persones

ANA
2 min
Casa dels guardes a Engolasters.

Andorra la VellaFEDA reprèn, aquest dissabte a les 11 hores, les visites al Camí hidroelèctric d’Engolasters. A través d’aquesta activitat, els guies de FEDA oferiran als visitants la possibilitat d’endinsar-se en la història i el funcionament de la principal infraestructura hidràulica del país. Les visites estan adaptades a la situació actual de pandèmia i, per tant, a més de respectar totes les mesures de prevenció i seguretat, es fan a l’aire lliure i en un entorn natural. “Tornem a engegar amb molta il·lusió”, ha posat en relleu la responsable del Museu de l’Electricitat, Kàtia Vilana.

Al llarg del recorregut ofert, els visitants poden conèixer la història de la construcció de la infraestructura hidràulica en el marc de la història de Fhasa i de l’impacte que va tenir per al país. A més, es presenten la casa on vivien els guardes d’Engolasters i el mític funicular que enllaçava aquesta casa amb la central hidroelèctrica d’Encamp.

La visita també permet entendre com es produeix electricitat avui en dia gràcies a la força de l’aigua, que és la principal font d’energia elèctrica del país, i que és 100% renovable. A més, es mostren els usos de les diverses construccions de FEDA, com ara el dic o bé els canals Valira i Madriu i es visiten instal·lacions que normalment no estan obertes al públic, com la sala de màquines de l’antic funicular o la galeria subterrània de dins del dic de l’estany d’Engolasters. “És una visita bastant diferent del que ens podem imaginar d’una activitat guiada a un museu”, ha subratllat Vilana, incidint que el que fa que ho sigui és que tingui lloc en un entorn natural i que es puguin visitar “instal·lacions de FEDA que no són accessible habitualment”.

Les visites es podran fer els dissabtes a les 11 hores durant els mesos de maig, juny i setembre. Al juliol i l’agost s’oferiran visites de dimarts a diumenge a les 10, 12, 15 i 17 hores. A més, les explicacions s’ofereixen en català, castellà, francès i anglès.

FEDA reprèn les visites al Camí hidroelèctric d'Engolasters

Per tal de garantir la màxima seguretat, l’ús de la mascareta serà obligatori, hi haurà distància entre grups de convivència i l’aforament màxim es limitarà a dotze persones per visita. Els visitants poden fer la seva reserva per correu electrònic a fedacultura@feda.ad o per telèfon al 739 111.

La responsable del Museu de l’Electricitat ha destacat que aquesta és una proposta en què “cada any hi ha més visitants” i posa com a exemple que l’any passat, en què les instal·lacions turístiques es van veure afectades per la davallada de visites, en canvi al Camí hidroelèctric d’Engolasters “es van perdre pocs visitants”, ja que es considera que la gent va prioritzar les activitats a l’aire lliure, motiu pel qual aquest any han volgut apostar per aquesta proposta, fins i tot oferint més visites.

stats