Societat 03/04/2024

Fins a deu constatacions recents de la presència de l'os bru a Andorra

S'han produït totes al nord del Principat, a les parròquies d'Ordino, Canillo i Encamp i sempre a prop del límit fronterer amb l'Arieja

ARA Andorra
2 min
Os bru al Pirineu

Andorra la VellaL'os bru ha tornat a l'Alt Urgell, després de més de quasi dues dècades sense ser-hi present. Segons ha informat aquest dimarts el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, i recull Ràdio Seu, aquest començament d'any els equips de seguiment han albirat la presència d'almenys un plantígrad al terme municipal de Montferrer i Castellbò. Concretament, al nord de la Vall de Castellbò i a prop del Pallars Sobirà, una de les comarques dels Pirineus que concentra una major activitat d'aquesta espècie des que les administracions superiors van decidir reintroduir-la a la serralada.

Aquests darrers mesos també s'ha constatat la incursió de l'os a Andorra gairebé una desena de vegades, segons han notificat els Banders. Aquestes identificacions s'han produït totes al nord del Principat, a les parròquies d'Ordino, Canillo i Encamp i sempre a prop del límit fronterer amb l'Arieja.

Fins ara el darrer indici de moviments d'os a l'Alt Urgell datava de l'any 2007. Els responsables de seguiment han matisat que es tracta d'"una dada puntual" i que "probablement es tracti d'un moviment d'algun dels exemplars coneguts i identificats a la comarca veïna del Pallars Sobirà". En tot cas, i ara que s'acaba la hibernació, aquest 2024 el Cos d'Agents Rurals farà "seguiment de la zona per comprovar si es tracta d'un indici de moviment puntual o recurrent".

Pel que fa justament a l'evolució d'aquest programa, el Govern català ha informat que actualment es té constància de la presència permanent de 41 exemplars en territori català, tot i que la xifra al conjunt dels Pirineus ja s'eleva fins als 83. La majoria es mouen sobretot pel Pallars, la Val d'Aran i l'Alta Ribagorça, però cada cop més s'atansen a contrades veïnes.

Pel que fa ja al vessant més oriental, l'os també ha estat vist a l'Alta Cerdanya, concretament a l'entorn del coll del Pimorent i la vall de Lanós. Un fet que concorda amb els diversos albiraments que se n'ha fet a la part oriental de l'Arieja.

stats