Societat 10/02/2019

La Fiscalia demana presó condicional i inhabilitació per al cuidador que va abatre l'os de Naturlandia

Un cop tancada la investigació judicial, el cas entra ara en la fase oral abans de dictar sentència

Ara Andorra
3 min
Uns ossos a Naturlandia. / Arxiu ANA

Andorra la VellaLa Fiscalia demanarà presó condicional i inhabilitació per a l'exsotsdirector de Naturlandia durant el judici per la mort de l'os Torb el 14 de juny del 2017. Així ho apunta el ministeri públic després que aquest passat divendres es tanqués la instrucció del sumari. Concretament demana per a l'acusat vuit mesos de presó condicional, 15.000 euros de multa, dos anys i mig d'inhabilitació per exercir qualsevol càrrec relacionat amb la cura dels animals i dos anys i mig més de privació de llicència de caça. Segons han informat fonts properes al cas a l'ARA Andorra, la Fiscalia ha presentat les demandes de pena al considerar que l'excuidador és autor d'un delicte menor de caça d'espècie amenaçada o protegida i en perill d'extinció. Un cop acabada la investigació judicial, ara el cas entra en la fase oral, abans de dictar sentència.

Cal recordar que l'autor dels fets, que va disparar contra l'animal i va acabar amb la seva vida, va ser detingut el juliol del 2017 acusat d'un delicte contra el medi ambient. En aquell moment se li va practicar un judici ràpid, però no va acceptar la pena i va quedar en llibertat amb càrrecs. La defensa de l'acusat manté que va actuar en defensa pròpia i per això no va acceptar la pena del judici ràpid i durant la vista oral demenarà l'absolució.

Un parell de setmanes abans de la detenció, Naturlandia el va acomiadar juntament amb el director del parc per la seva implicació amb els fets que van acabar amb la mort de l'os. El director general de Camprabassa, Enric Ordóñez, va justificar la decisió perquè la versió donada pels dos treballadors no coincidia amb les conclusions dels informes tècnics interns que havia dut a terme el parc. "A un se li va escapar l'os i, l'altre, no va seguir bé els protocols i es va precipitar a l'hora d'actuar amb les conseqüències que tots coneixem, la mort de l'animal i la posada en qüestió de la seguretat del parc", va deixar palès Ordóñez.

Fruit de l'afer, a part de la via judicial, el cas també va arribar fins al ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat que va obrir un expedient a Naturlandia que va acabar amb una sanció econòmica de 6.000 euros i la necessitat d'implementar millores en el sistema de seguretat dels animals del parc. De fet, l'ecoparc no va poder obrir portes fins que no es van acabar els treballs de millora que va demanar el Govern, fet que es va produir el 23 de juny del 2017. L'informe del ministeri va constatar que la xarxa metàl·lica del tancat no estava subjecta al terra i que les distàncies mínimes entre la primera tanca elèctrica i el terra no complien amb les condicions de l'autorització.

Malgrat totes les investigacions, encara ara es desconeix exactament com es va escapar l'animal i l'executiu va reconèixer en una resposta escrita al PS que no s'havien revisat els tancats de Naturlandia després d'inaugurar-se. En vista de la situació, l'Associació protectora d'Animals, Plantes i Medi Ambient (Apapma) finalment es va personar en la causa contra l'autor dels trets. Continuen demanant el tancament cautelar del parc perquè "és un risc que continuï obert i encara ara estem esperant que algú ens expliqui per on es va escapar", va insistir president de l'entitat, Carles Iriarte, quan va presentar la querella. Apapma també considera que malgrat que l'exsotsdirector fos qui "premés el gallet" no és "l'únic responsable dels fets" per això demanen el tancament del parc.

Ni el comú de Sant Julià de Lòria ni Camprabassa, la societat que gestiona Naturlandia, han volgut fet cap valoració ni declaració al respecte de la notícia.

stats