Societat 05/01/2019

Gairebé 35 hores a la setmana de dedicació als fills dependents

Les dones, i molt especialment les mares, són les que dediquen més temps a cuidar persones que no es valen per si soles

C. G.
2 min
MOLTS CASOS SENSE AJUDA Els retards en el pagament de les ajudes de dependència obliguen a assumir totes les despeses necessàries.

Sant Julià de LòriaLes dones, i molt especialment les mares, són les que dediquen més hores a cuidar i tenir cura de les persones dependents. Segons dades de l'Observatori del segon semestre del 2018 (que elabora el Centre de Recerca Sociològica de l'Institut d'Estudis Andorrans), les mares dediquen més de 34 hores a la setmana a cuidar fills dependents. És a dir, i en el cas que treballin, els representa pràcticament una segona jornada laboral diària. Ja molt per sota, les parelles hi dediquen a la persona dependent 17 hores setmanals, les cuidadores informals 16, els pares 15 i els fills 12,5. En global, les persones que ajuden destinen una mitjana de 15 hores a la setmana per cada persona dependent.

Pel que fa al perfil de les persones cuidadores, el 54% són dones, el 30% homes i el 16% no queda específicat, segons l'enquesta de l'Observatori. El 46% treballa, mentre que un 33% no ho fa. Dels que sí, en general ho fan en feines considerades menys qualificades: el 16% treballa al comerç, hostaleria i serveis personals i el 13% a la indústria, construcció o agricultura. Finalment, un 18% dels cuidadors són jubilats.

Aquestes dades posen de manifest la càrrega no compensada econòmicament que ha d'assumir una part de la població del país, sobretot les dones, i que pot entendre's com un motiu de la "bretxa salarial" entre sexes, ha reconegut el director del CRES, Joan Micó, aquest dijous durant la presentació de l'Observatori. En d'altres paraules, les cuidadores no tenen temps o força per escalar professionalment.

Per donar visibilitat a tots ells el Centre de Recerca està treballant en un estudi "qualitatiu" de la situació de dependència a Andorra, que compta amb el suport d'assessors experts de la Universtitat de Lleida. L'estudi veurà la llum aquest 2019, ha avançat Micó.

Els motius de la dependència

Dins l'estudi de l'Observatori també s'ha avaluat les tipologies de transtorn, patologia o malaltia que provoca la dependència. La majoria, un 26%, són de tipus mental, seguit de les deficiències osteoarticulars, un 21%, i altres deficiències (com la fibromiàlgia), un 18%. Seguidament, un 10,5% té deficiències vinculades al sistema nerviós, com la malaltia de Parkinson, un 10,5% deficiències viscerals, i un 9% visuals.

stats