Societat05/04/2019

El Govern i Encamp signen un acord per potenciar la Ruta dels Orris

L’objectiu, donar un impuls a la parròquia encampadana dels del punt de vista turístic

Agència Ana

Andorra la VellaLa ministra en funcions de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, han signat aquest divendres un acord de col·laboració per al desenvolupament del projecte de la Ruta dels Orris i els treballs arqueològics i de posada en valor del presumible túmul/Dolmen, que pot ser, si es confirma, una troballa de gran importància per a la prehistòria d’Andorra.

El conveni neix de la voluntat de donar continuïtat al projecte, iniciat l’any passat, amb l’objectiu donar un impuls a la parròquia encampadana dels del punt de vista turístic, posar en valor una part important de la seva arquitectura vernacular i afavorir la preservació i la difusió d’una mostra excel·lent del patrimoni natural, històric i cultural del Principat, així com la preservació dels jaciments per a les generacions futures, tal com estableix la Llei del patrimoni cultural d’Andorra.

Cargando
No hay anuncios

Les tasques a desenvolupar se centraran en l’est de la parròquia encampadana: la vall dels Cortals, la plana del Cubil, la Coma d’Encenrera i la part inferior del cercle dels Pessons, a través d’un circuit de 12 km. amb tres accessos diferents. En aquest sentit, l’acord estima que les actuacions previstes es portaran a terme entre el 2019 i el 2025 amb un cost total d’uns 400.000 euros. Paral·lelament, es procedirà a l’excavació de les restes funeràries prehistòriques del túmul/dolmen per un valor estimat de 200.000 euros, en cas que se’n confirmi la certesa.

Les accions principals del conveni abastaran la recerca i la posada en valor dels orris d’Encenrera, Emportona i de l’estany Forcat a través de treballs d’excavació arqueològica i de reconstrucció, el manteniment del ja reconstruït orri del Cubil, la conservació i la senyalització, a través de la instal·lació de panells informatius, dels orris del Vell, Enradort i Alt i Baix de la Collada d’Enradort, així com l’excavació i la posada en valor del presumible dolmen.

Cargando
No hay anuncios

El conveni inclou que en totes les intervencions de conservació, restauració o d’interpretació arquitectònica de les estructures es prioritzi la utilització de materials i tècniques constructives originals. A més, es preveu que les actuacions d’informació i senyalització de la ruta es realitzi amb rètols i marques que han d’assenyalar tant el recorregut com els orris i el presumible dolmen. Tanmateix, s’inclou el desenvolupament d’un programa de difusió i didàctica per transmetre-la a la societat.

Les accions conjuntes entre el comú i el Govern relatives a la Ruta dels Orris es van iniciar fa més d’una dècada, quan es va signar el primer projecte de col·laboració per a la intervenció d’excavació arqueològica i reconstrucció de l’Orri del Cubil (anys 2008-2010). Des de llavors s’han fet diverses campanyes més d’excavació als orris d’Emportona i Encenrera. La darrera, l’any passat, va derivar en una de les troballes més significatives, la de l’estructura que, a priori, sembla correspondre a un dolmen. Es tracta d’un túmul de grans dimensions i planta circular, conformat per l’acumulació d’un gran nombre de pedres, entre les quals es distingeixen unes lloses de gran tamany que podrien configurar la coberta de la cambra. Fins a dia d’avui, no s’havia trobar res similar a Andorra, tot i que es tracta d’un fenomen recurrent arreu del Pirineu i en llocs propers com ara l’Alt Urgell, la Cerdanya o el Pallars Sobirà.

Cargando
No hay anuncios

Aquest descobriment seria de gran importància per al coneixement arqueològic del país, alhora que es pot integrar com un element destacat dins la Ruta dels Orris.