Societat 10/03/2015

L'INAF intervé BPA per una denúncia dels EUA per blanqueig de diners procedents del crim organitzat

Les autoritats americanes denuncien que directius de BPA haurien facilitat transaccions de blanqueig de diners a canvi de comissions i favors

Ana
3 min
El cap de Govern en funcions, Toni Martí / M.T.

Andorra la VellaL'Institut Nacional de Finances (INAF) ha intervingut Banca Privada d'Andorra (BPA) després de rebre una denúncia dels Estats Units per presumptes actuacions de blanqueig de capitals. Segons ha anunciat el cap de Govern en funcions, Toni Martí, l'Executiu va ser informat aquest dilluns de la denúncia de les autoritats americanes, i es va informar l'INAF -l'òrgan regulador del sistema financer andorrà- que ha procedit a designar dos interventors per mantenir el funcionament de l'entitat. El Departament de Delictes Financers i Control del Tresor (FinCEN) dels Estats Units ha emès un comunicat denunciant que els directius de BPA haurien facilitat transaccions de blanqueig de diners de persones relacionades amb organitzacions criminals, corrupció i tràfic de persones a través del sistema financer dels Estats Units.

Segons ha indicat Martí, les autoritats americanes responsables de la lluita contra el blanqueig de diners van comunicar que aquest dimarts es faria pública la declaració on es qualifica BPA com a entitat sotmesa a preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals.

Per aquest motiu, el Govern ha volgut prendre mesures per garantir la lluita contra el blanqueig de capitals i alhora garantir la continuïtat del servei de BPA cap als clients. Així, es va contactar amb l'INAF, que va designar dos interventors perquè dirigeixin el funcionament de BPA i prenguin les decisions que afecten l'entitat.

Toni Martí ha volgut remarcar el fet que la intervenció s'ha fet arran d'una denúncia de presumptes males pràctiques, i no pas de problemes de solvència, i per això ha volgut transmetre tranquil·litat a la població i als clients del banc i que "segueixin confiant en el bon nom d'Andorra i la seva plaça financera".

El comunicat del Tresor americà assenyala que hi hauria almenys tres directius d'alt nivell de BPA implicats en pràctiques de blanqueig de diners procedents del crim organitzat, i que BPA hauria processat aproximadament 2.000 milions de dòlars de transaccions relacionades amb aquest esquema de blanqueig de diners.

Durant diversos anys els alts càrrecs de BPA haurien facilitat, de forma conscient, transaccions en nom de persones que blanquegen diners procedents d'organitzacions criminals rebent a canvi pagaments i altres beneficis dels seus clients criminals.

Les activitats de blanqueig de diners comprenen ingressos procedents d'organitzacions criminals de Rússia i Xina, i segons el comunicat, BPA accedia al sistema financer americà a través de comptes en quatre bancs dels Estats Units i va establir serveis financers a mida per als seus clients, per disfressar l'origen dels seus fons.

Tres directius afectats

En l'informe del FinCEN es parla de casos concrets, i s'assenyala que Andorra va donar assistència a Andrei Petrov, presumpte autor de blanqueig de diners que treballa en una organització criminal relacionada amb la corrupció, i que alhora és sospitós d'estar relacionat amb Semion Mogilevich, un dels deu fugitius més buscats per l'FBI.

A més, també s'apunta que un segon directiu de primer nivell de BPA va acceptar comissions "exorbitants" per fer transaccions relacionades amb el blanqueig de diners procedents de Veneçuela, sobre empreses fantasma i productes financers complexos per desviar fons de la petrolera pública de Veneçuela Petrolis.

Així mateix, l'avís exposa que un tercer directiu d'alt nivell va acceptar suborns a canvi de realitzar transferències d'efectiu "a granel" en nom d'un altre autor de blanqueig, Gao Ping. Aquest actuava per a una organització criminal transnacional involucrada en el blanqueig provinent del comerç i tràfic de persones i establia una relació amb BPA per blanquejar diners de part d'aquesta organització i nombrosos empresaris espanyols. A través del seu soci, Ping va pagar comissions exorbitants a oficials de BPA per acceptar dipòsits en efectiu en comptes menys controlats i transferir els fons a presumptes companyies fantasma a la Xina. La policia espanyola va detenir Ping al setembre de 2012 per la seva participació en el blanqueig de diners.

Termini de 60 dies

El Departament del Tresor americà ha fet un avís proposant mesures per limitar la capacitat de BPA, que seran estudiades i es resoldrà la seva aplicació en 60 dies. Aquestes inclourien la prohibició a les institucions financeres d'obrir o mantenir comptes amb BPA i exigirien evitar el processament d'operacions que comportin BPA.

El cap de Govern, Toni Martí, ha comparegut davant els mitjans de comunicació, convocats d'urgència, i ha fet una exposició sense possibilitat de preguntes en què ha explicat la intervenció que ha fet l'INAF a BPA. Ha assegurat que aquesta situació no afecta la solvència de la banca andorrana i que el Govern ha actuat amb contundència i rapidesa, i que es col·laborarà en la investigació. De fet, per a aquest dimecres al matí hi ha prevista una altra roda de premsa en què es puguin donar més detalls de la situació.

stats