Societat 01/05/2022

Mig miler de persones clamen per un present i un futur dignes

La manifestació amb motiu de l'1 de maig ha comptat amb la presència de tots els sindicats del país

A. S.
3 min
Un instant de la manifestació per l'avinguda Meritxell.

Andorra la VellaAl voltant de 500 persones han participat en la manifestació impulsada per tots els sindicats del país en motiu de l'1 de maig. Els manifestants han reclamat un present i un futur dignes davant de la situació actual amb l'habitatge, els salaris i les pensions com a aspectes centrals. El president de la Unió Sindical d'Andorra (USdA), Gabriel Ubach, ha comentat que la participació ha estat un èxit i que ha complert les expectatives. A banda de tots els sindicats del país, en la manifestació també s'hi ha sumat el PS, SDP i Andorra Endavant, i ha comptat amb la presència de representants d'UGT d'Espanya.

La marxa s'ha iniciat passades les 11.30 hores a la plaça Coprínceps per recórrer tot l'eix comercial del país fins a arribar a la plaça del Consell General, on s'ha llegit un manifest per concloure l'acte al voltant de les 13.30 hores. La part final del discurs s'ha fet amb català, castellà, francès i portuguès. Durant la marxa, els manifestants han expressat diferents càntics com "volem lloguers justos", "per uns salaris dignes", "Espot, escolta, el poble es revolta", "no als 67" o "som d'aquí i no volem marxar".

Un instant de la manifestació.
Manifestants amb cartells.
La manifestació de l'1 de maig.

En el manifest, que s'ha llegit entre representants dels sindicats, han reivindicat millors condicions salarials i un accés digne a l'habitatge, i han carregat amb duresa contra la situació actual, instant a les autoritats a prendre decisions. "Han de fer polítiques que realment tinguin un efecte immediat i sobretot un efecte urgent cap a la ciutadania", ha declarat Ubach, remarcant que la gent no pot viure a Andorra i, per tant, no es pot oferir la qualitat que es mereix Andorra.

Ubach, a més, ha carregat fort contra l'actual Govern. "Andorra mai havia estat tan malament com ara" i "les polítiques que ha dut a terme el Govern han estat un autèntic desastre", ha manifestat el president de l'USdA, qui ha estés la mà a les institucions i a la patronal per poder trobar una solució. "No podem continuar amb un país on els pisos s'estiguin venent a un milió d'euros amb salaris de 1.300 euros", ha expressat, remarcant que cal mirar el que es necessita per poder-se jubilar dignament amb 65 anys.

D'aquesta manera, els sindicats faran reunions de poble per explicar a tota la ciutadania el projecte. "Hem de saber el que volem en aquest país i hem de saber si el salari mínim interprofessional és el mínim que ha de cobrar una persona per poder viure dignament en aquest país", ha remarcat Ubach, assegurant que cal ser seriosos i "si hem d'apujar impostos, plantegem-nos quins són els impostos que hem de tocar". Al llarg del discurs, s'ha reclamat que Andorra sigui un país digne perquè gent pugui venir a treballar i a viure. "El que no volem és que els pisos es converteixin en pisos 'patera' de treballadors o que els treballadors d'Andorra hagin d'anar a viure a Coll de Nargó perquè els d'Andorra es vulguin fer un Mònaco", ha expressat, assegurant que ells tenen les solucions, les quals impliquen prendre decisions que poden ser doloroses per algunes persones, però "que van a favor de la ciutadania andorrana". Concretament, Ubach ha assegurat que presentaran una proposta per les jubilacions, una per l'habitatge i una altra pel canvi de sistema retributiu del país. A més, ha confessat que estan disposats a mobilitzar-se amb manifestacions o vagues.

En acabar la lectura del manifest, l'associació Stop Violències, qui també ha participat en la marxa, ha llegit un petit manifest on feien especial èmfasi en la precària situació en la qual es troben les dones a Andorra.

Manifestants a la plaça del Consell General.
Concentració a la plaça del Consell General.
Lectura del manifest.
stats