Societat 03/01/2022

"Punt àlgid" de la pandèmia amb més de 3.000 casos actius

Salut imposa una baixa de set dies de manera automàtica en ser positiu

L. G.
3 min
La secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, durant la roda de premsa d'aquest dilluns per actualitzar la situació sanitària al país a causa de la pandèmia.

Andorra la Vella"Estem en un punt àlgid de la incidència de l'Òmicron en el nostre sistema sanitari per la qual cosa estem detectant més casos, malgrat que aquests no siguin tan greus". Amb aquestes paraules, la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, ha fet el punt aquest migdia en roda de premsa de l'actual situació de crisi sanitària a causa del coronavirus, en la qual ha informat que el nombre de casos actius al país se situa per sobre dels tres mil, concretament 3.144, i que durant el cap de setmana, des de divendres i fins diumenge, s'han detectat un total de 1.032 nous positius. Entrant al detall, durant la jornada de divendres es van diagnosticar 357 casos, el primer dia de l'any, dissabte, 334, i aquest diumenge, 341.

La secretària d'Estat també ha informat de l'evolució de la pressió sanitària a l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, on actualment hi ha un total de 26 persones ingressades. D'aquestes, dotze romanen a planta i catorze a la Unitat de Cures Intensives, de les quals 12 requereixen ventilació mecànica. En referència a l'afectació de la malaltia en la població escolar, ha exposat que avui dia no hi ha cap aula sota vigilància activa i 34 es troben observació de manera passiva. El nombre de persones que han traspassat contagiades amb el virus es manté estable en les 140.

Respecte a l'evolució de la campanya de vacunació, Mas ha comentat que durant el cap de setmana no s'ha administrat cap nova dosi, per la qual el nombre de vaccins inoculats és el mateix que en la darrera actualització, 135.539, de les quals 57.532 corresponen a primeres dosis, 56.287 a segones i 21.720 a terceres, el que suposa que el 81% de la població vacunable ja disposa de la pauta completa. Quant a la franja d'edat entre el 12 i els 15 anys, ha detallat que el 65% dels ciutadans d'aquesta franja d'edat també es troben completament immunitzats. A més, ha apuntat que l'administració de la tercera dosi avança a molt bon ritme i ja s'està citant a les persones de 40 anys i ha confirmat que aquest dilluns s'han ampliat les taules de vacunació disponibles a la plaça de Braus de sis a 8, amb les quals es poden arribar a vaccinar fins a més de 2.000 persones en una jornada.

Modificació dels protocols

Mas també ha manifestat que, tal com es va avançar al llarg de la setmana passada, des del ministeri de Salut han decidit modificar els protocols per agilitzar les tramitacions i les notificacions de contacte de persones contagiades. Així doncs, ha indicat que a partir d'aquest dimarts, es redueix el període de baixa laboral per Covid-19 a set dies i aquesta serà tramitada a través de la CASS de manera automàtica en el moment de rebre el resultat positiu. La secretària d'Estat ha explicat que a banda dels deu dies de baixa o aïllament domiciliari, els ciutadans que hagin contret la malaltia també hauran d'estar tres jornades més sota vigilància passiva, parant atenció a l'evolució del virus.

Tanmateix, ha exposat que, encara que el període de baixa es tramiti de manera automàtica per la CASS, la població infectada que sigui asimptomàtica o que es trobi "bé" per poder fer teletreball, poden demanar l'alta voluntària a través del correu: renunciabaixa@cass.ad. D'altra banda, i amb la voluntat d'eixugar els retards en la notificació dels contactes de positius, des del ministeri han creat una plataforma, semblant a la de la vacunació, a través de la qual els positius hauran de facilitar les dades dels seus contactes més pròxims. Mas ha destacat que, una vegada més, des del Govern s'apel·la a la bona conducta de la població, perquè siguin els mateixos positius qui discerneixen entre les persones amb qui han tingut relació i identifiquin els seus contactes a www.salut.ad/contactescovid.

Mas ha puntualitzat que "no s'hauran d'introduir totes les persones amb qui s'ha estat en contacte", excepte si s'és asimptomàtic, sinó aquelles persones que han estat a menys de 2 metres de distància i durant més de quinze minuts des de les 48 hores prèvies a l'aparició dels símptomes. A banda, ha comentat que els ciutadans que rebin l'SMS segons són contacte d'un positiu, "sabran que ho són, però no de quina persona". La secretària d'Estat també ha asseverat que el Govern no planteja endurir les restriccions a causa de la gran onada de contagis que està vivint Andorra, per la qual cosa, es mantenen en peu les cavalcades i celebracions previstes per aquest dimecres 5 de gener. "Els protocols establerts permeten mantenir les mesures de distanciament i que es generin aglomeracions", ha dit.

stats