Societat 21/05/2024

Pagesos tallen la C-13 a Sort en protesta per la proliferació d'ossos al Pirineu

Insten el Govern a fer tancaments perimetrals i reiteren que la coexistència dels plantígrads amb la ramaderia "és impossible"

ARA Andorra
3 min
Els manifestants per la proliferació d'ossos al Pirineu tallen la C-13 a Sort

Andorra la VellaUna trentena de ramaders, amb el suport de les organitzacions agràries catalanes, han tallat aquest dimarts al matí la carretera C-13 a l'entrada de Sort per protestar per la "nefasta gestió" de l'alliberament de l'os bru per part de les administracions, i concretament de la Generalitat en el cas del Pirineu català. Tal com recull Ràdio Seu, ha estat el segon dia consecutiu de protestes al Pallars Sobirà, una de les comarques més afectades, per mostrar el malestar creixent per la proliferació incontrolada d'ossos, que cada cop més s'acosten a nuclis de població i a finques amb bestiar.

A la concentració de Sort, els participants s'han trobat a la carretera de la Seu d'Urgell i han avançat fins a la cruïlla amb la C-13, on han ocupat la via. Entre d'altres mesures, i "per evitar mals majors", han instat l'administració a fer tancaments perimetrals per als ossos "i no com passa ara, que els plantígrads campen lliures i són els pagesos els que han de tancar el bestiar".

Davant d'aquesta situació, els pagesos pirinencs es mostren rotunds i sentencien que, en el context actual, la coexistència de la ramaderia extensiva i la presència de l'os "és impossible". En aquest sentit, adverteixen que "ara el problema és dels ramaders, però que ben aviat ho serà del sector turístic", perquè cada cop els plantígrads s'apropen més als nuclis de població, tal com va passar la setmana passada als pobles d'Alins i Àreu, a la Vall Ferrera, que entre d'altres coses són la principal via d'accés a la Pica d'Estats, la muntanya més alta de Catalunya i una de les més freqüentades per excursionistes i turistes.

El ramader Xavier Rivera ha demanat unitat i ha dit que han de fer una "proposta de consens" conjuntament amb les administracions comarcals, per definir el futur de la ramaderia extensiva i si la presència de l'os és compatible. Tanmateix, Rivera s'ha mostrat pessimista i ha dit que de moment l'única cosa que tenen els ramaders són "baixes d'animals" pels atacs de l'os. A aquest problema hi afegeixen els danys que causen d'altres animals salvatges com ara voltors o muflons. I un dels diversos danys no reconeguts per l'administració, indiquen, és que es veuen obligats a comprar pastura perquè la fauna salvatge se'ls menja l'herba dels prats.

El president d'ASAJA a la demarcació de Lleida, Pere Roqué, ha dit a l'ACN que "no hi pot haver convivència entre ossos i ramaderia extensiva" i ha afirmat que ha quedat més que demostrat que "no és factible". Per això, Roqué ha demanat explícitament als dirigents polítics que "tallin la línia d'ajuts directa per la reintroducció i conservació de l'os bru a tot l'Estat" i que, perquè aquesta petició del sector primari no es quedi només en promeses, l'incorporin als seus programes electorals de cara a les imminents eleccions europees.

De la seva part el representant de Revolta Pagesa, Gerard Cardona, ha dit que la situació que s'està produint aquesta primavera "és insostenible" perquè "cada dia" tenen notícies de "ramaders que han vist l'os, gent que se l'ha trobat caminant o albiraments a tocar dels pobles". Cardona ha avisat que "el problema comença ara", perquè aviat pujaran els animals a la muntanya.

Per tot plegat, la nova organització agrària ha demanat a l'administració que hi posi solució i que faciliti un protocol clar d'actuació i de càrrega, per determinar clarament qui límit d'ossos hi pot haver a les muntanyes del Pirineu.

stats