Societat 12/04/2021

Una mala PCR podria provocar meningitis

L'Acadèmia de Medicina francesa alerta de l'augment de casos de mala praxi

ARA Andorra
1 min
Una ciutadana se sotmet a una prova PCR al Centre Cívic Cal Balsach de Sabadell. / ACN

Andorra la VellaGairebé tota la població s'ha hagut de sotmetre en algun moment a una prova PCR durant els darrers mesos. Són incòmodes –i en alguns casos, doloroses– però resulten necessàries per controlar l'expansió del virus de la Covid-19. S'ha de tenir molta cura a l'hora de fer la prova perquè és una zona sensible i si bé és cert que els professionals sanitaris treballen amb tota la meticulositat que poden, a vegades la tècnica falla. En aquest sentit, l'Acadèmia Nacional de Medicina de França ha emès un comunicat alertant de l'increment de casos de 'mala praxi' de proves PCR, que poden provocar ferides, i en casos més greus, "esquerdes en la cavitat nasal que poden provocar meningitis". "Davant les repetides proves que s'estan fent a la població, han aparegut alguns casos de mostres extretes sense les condicions adequades", ha advertit el col·lectiu de metges. 

El recordatori de com s'han de fer els tests PCR i d'antígens arriba, precisament, pocs dies abans que a França estiguin permesos els 'autotest', que no requereixen d'una introducció tan profunda de l'escombreta, però seran fets a casa i sense la supervisió i precaució pròpia dels professionals sanitaris.

L'Acadèmia de Medicina francesa recorda al seu comunicat que per tal de fer correctament una PCR, "el bastonet s'ha d'introduir horitzontalment seguint la paret de la cavitat nasal i mai desviar-lo cap amunt, en direcció al crani". També consideren important que les persones que es facin l'autotest tinguin en compte si durant la seva vida han patit algun accident –caigudes, topades amb el cotxe– que hagin pogut modificar la cavitat nasal.

stats