Societat 01/03/2019

El personal del SAAS vol una millora en les condicions laborals

Entre els aspectes més destacats es troben més hores de formació, més beneficis econòmics i una ampliació de la plantilla

Ara Andorra
3 min
L'hospital Nostra Senyora de Meritxell. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl personal del SAAS vol recuperar algunes de les mesures de les quals gaudia els anys anteriors a la recessió econòmica. El delegat de personal, Carles Pérez, ha manifestat que ja s'està treballant en la redacció d'un conveni col·lectiu, que esperen tenir acabat a finals del 2019, i que permetria als empleats gaudir de més formacions, més beneficis econòmics i una ampliació de la plantilla. A més, ha mostrat la seva voluntat perquè "afecti el pressupost del 2020". Tanmateix, ha posat en relleu que aquesta professió, pel servei que es dona a la població, requereix estar actualitzat i haver obtingut una sèrie de coneixements per tal d'oferir el millor servei possible a la ciutadania.

És per aquest motiu que una de les demandes que inclourà aquest conveni és un desenvolupament del pla de carrera, que ha d'ajudar a millorar la tasca dels professionals, ja que "si estàs ben format i tens experiència pots donar una atenció de major qualitat i es treballa amb més seguretat". Tot i això, el delegat també ha transmès la necessària contractació de més personal, encara que "s'hauria de mirar amb els caps de cada servei" si la plantilla és suficient o, per contra, "seria necessari contractar més personal".

Amb la llei de mesures de contenció de la despesa pública que es va aprovar el 2012, "va haver-hi una congelació dels triennis i de la paga per objectius", que anava en funció del tipus de salari que tenia cada professional. "Amb la llei se'ns va retirar i el que volem és recuperar el que teníem", ha dit Pérez, que s'ha mostrat optimista en aquest sentit perquè "ara sembla que es torna a animar una mica l'economia".

El personal del SAAS està mantenint reunions periòdiques amb el cap de recursos humans "per establir qui ha de redactar cada part" del conveni però, a banda d'això, "hi haurà un dia que estarà tot redactat i haurem de seure i veure quines són les necessitats que la direcció planteja i quina és la perspectiva de l'assalariat". En aquest sentit, s'ha mostrat conscient que "som l'únic hospital d'Andorra i s'ha de donar un servei" i per aquest motiu, entenen que hi ha d'haver una negociació que no començarà fins que tot l'escrit no estigui finalitzat. A més, el conveni haurà de reflectir tots els arguments dels plantejaments proposats, "ja que no pretenem inventar-nos res" perquè es farà servir com a model alguns convenis d'altres hospitals i s'haurà de comptar amb l'assentiment dels 300 empleats que, de moment, li donen suport.

Treballadors expedientats per la història clínica compartida

Quant als expedients oberts pel SAAS a tres professionals per haver xafardejat historials clínics de pacients que no estaven a càrrec seu, Pérez ha manifestat que és conscient de la seva existència, però "una cosa és que s'obri un expedient per investigar si hi ha mala intenció i una altra cosa és que el ministeri de Salut –què és l'òrgan competent– dictamini que ets culpable". Per tant, ha argumentat que des del primer moment en què es veu una "mala praxi" la direcció pren les mesures necessàries per aturar-ho. Tot i això, "estem en l'inici de la història clínica compartida" i és possible que hi puguin haver males interpretacions.

En el moment en què es detecta una irregularitat, des de l'hospital es trasllada l'expedient al ministeri, "que avalua i valora si hi ha culpabilitat o no". Per finalitzar, Pérez ha argumentat que no té constància "que s'hagi detectat cap altre empleat" tafanejant algun historial.

stats