Societat 02/04/2024

Protecció de Dades va obrir fins a onze expedients d'ofici en 2023

Els incompliments han estat diversos, com el deure d'informar, la vulneració de la confidencialitat de les dades personals o la no notificació d'una violació de seguretat

ARA Andorra
2 min
El 2023 va ser el primer any que Protecció de Dades va obrir expedients d'ofici amb un total d'onze

Andorra la VellaL’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA) publica avui la seva memòria anual referent al 2023. Una de les principals novetats respecte a edicions anteriors que inclou el document és la incorporació de gràfics i històrics per facilitar la comprensió al lector, així com l’ús dels colors corporatius de l’autoritat.

Quant a les dades més rellevants, destaca l’obertura d’expedients d’ofici per primera vegada des de la creació de l’Agència el 2005, amb un total d’11. Els incompliments han estat diversos, com ara el del deure d’informar, la vulneració de la confidencialitat de les dades personals o la no notificació d’una violació de seguretat, entre d’altres. La seva naturalesa ha estat privada (sis) i pública (cinc), mentre que els resultats han estat de set resolucions d’arxiu, una sanció en forma d’advertència i una sanció en forma d’amonestació. Actualment, hi ha dos expedients que es troben en curs (ambdós de naturalesa privada). Des de l’APDA es considera que encara avui s’ha de treballar per generar més cultura de protecció de dades general al país, i es podrien obrir expedients molt més sovint. 

La xifra de DPDs notificats a l’APDA per les entitats privades el 2023 és de 250, una xifra molt pròxima a les notificacions realitzades el 2022 (258), si bé es continua considerant que és una xifra baixa, tenint en compte els sectors d’empreses del país. 

D’altra banda, el total de notificacions de violacions de seguretat el 2023 és de 25, 14 procedents del sector privat i 11 del públic. En aquest sentit, cal remarcar que 16 han estat violacions accidentals o sense intencionalitat, 3 han tingut intencionalitat desconeguda i 6 han tingut intencionalitat per danyar al responsable, a l’encarregat o a les persones afectades. Quant a l’origen, 18 han passat únicament a Andorra i les set restants han estat de nivell internacional. A més, 14 s’han produït a causa d’un error humà, 9 per un acte maliciós extern i 2 per un error tècnic intern. 

Pel que fa a les reclamacions, durant el 2023, se n’han rebut 16 (dues menys que l’any anterior) sobre la instal·lació de dispositius d’enregistrament audiovisual, l’incompliment del principi de minimització i d’exactitud de les dades personals. Les inadmissions s’han dut a terme per ser qüestions d’àmbit domèstic, per no haver-hi prou indicis de vulneració de les dades personals o per haver-hi un procés judicial obert. 

Així mateix, el total de consultes registrades ha estat de 3.529 (3.864 el 2022).

stats