Com serà meteorològicament el setembre?

Els mapes pronostiquen un inici de mes més calorós i una segona quinzena més freda

Aquesta vegada, els diversos models estacionals coincideixen força en com serà aquest setembre pel que fa a la temperatura. Tant el model europeu com l'americà dibuixen un mes que, en conjunt, es mantindria al voltant de la mitjana climàtica, amb alguns matisos.

El model europeu pronostica un inici de setembre una mica més càlid del compte, mentre que a mitjans de mes la temperatura seria lleugerament més baixa del que és habitual. Per la seva banda, l'americà entreveu un ambient una mica més fred de l'habitual a la zona pirinenca.

La principal discrepància és en el comportament de les precipitacions. Segons la predicció del model europeu, aquest setembre seria normal o lleugerament més sec de l'habitual.

Anomalia de la precipitació prevista per aquest mes de setembre / ECMWF / Servei Meteorològic de Catalunya

Pel que fa al model americà, els mapes actualitzats mostren un escenari radicalment diferent. Si fem cas d'aquesta predicció, caldria esperar un setembre extremadament sec, cosa que seria una molt mala notícia per als amants dels bolets. Aquest model intueix que aquest mes estaria marcat per un centre d'altes pressions situat vora nostre, amb vent del nord-oest.

Ara bé, les anteriors actualitzacions del model de la NOAA no deien el mateix. Amb les dades assimilades entre l'1 i el 10 d'agost i entre l'11 i el 20 d'agost dibuixaven un mes lleugerament més plujós del compte.