Societat 12/08/2021

Tercera dosi als residents dels centres sociosanitaris a partir del setembre

Espot assegura que posteriorment "veurem si ho fem extensiu a altres col·lectius"

M. P. / L. G.
3 min
El centre sociosanitari del Cedre.

Canillo"Cada vegada hi ha més estudis que demostren i corroboren que, efectivament, una tercera vacuna permet incrementar la immunitat". Amb aquestes paraules, el cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat aquest dijous la possibilitat d'administrar una tercera dosi als residents dels centres sociosanitaris a partir del proper mes de setembre. Segons ha comentat en declaracions posteriors al tradicional dinar de l'executiu a la casa de colònies AINA, actualment s'està reflexionant sobre aquesta possibilitat des d'un punt de vista tècnic.

Així, la idea del ministeri de Salut és focalitzar-se novament sobre les persones més vulnerables que, de fet, són les que resideixen en aquests espais. "Són els que han patit més els estralls de la crisi i els que encara ho poden patir més", ha afegit. Tot i l'anunci, Espot ha assegurat que, posteriorment, "veurem si fem extensiva la vacunació amb tercera dosi a altres col·lectius", sigui quina sigui la marca del vaccí.

D'altra banda, des del Govern es té pràcticament decidit començar a vacunar els joves d'entre 12 i 16 anys també a partir del setembre. "És una qüestió que està damunt de la taula, la reflexió està avançant a bon ritme i és molt probable que de cara al setembre prenguem la decisió d'obrir voluntàriament la vacunació", ha assenyalat.

En aquest sentit, tal com el mateix Espot va avançar en declaracions posteriors a rebre la segona dosi de la vacuna i més tard el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, la idea és fer una promoció més activa de la vaccinació entre aquells infants "que estiguin immunodeprimits", que siguin "particularment vulnerables des de la perspectiva sanitària" o bé que "visquin en nuclis familiars en què hi hagi persones vulnerables".

Tot i això, ha continuat, també es deixarà la porta oberta a aquells infants que voluntàriament vulguin vacunar-se, malgrat que "no farem una campanya de promoció com la que fem entre els majors de 16 anys".

Reobertura de l'oci nocturn

Preguntat sobre una propera reobertura dels locals d'oci nocturn, el cap de Govern ha posat en relleu que en l'estadi actual "no és prudent" plantejar-se aquesta possibilitat. "Si una cosa vam fer bé en relació amb els altres països, va ser quedar a l'espera i no obrir l'oci nocturn", ja que aquest fet ha permès a Andorra tenir unes bones dades sanitàries, "cosa que no ha passat en altres països".

És per això que "en aquest moment, i tenint en compte els paquets d'ajudes previstos, la decisió més assenyada és mantenir-nos com estem", ha sentenciat. Amb tot, però, ha avançat que si al llarg dels propers mesos "veiem que la pandèmia avança favorablement", es tracta d'una situació que "podem posar sobre la taula".

Així mateix, respecte de la prova pilot posada en pràctica a mitjans de juliol, ha reconegut que "les conclusions són molt positives", ja que es tracta d'una prova "que va funcionar molt bé, no hi ha hagut cap contagi i la valoració no pot ser altra que positiva". Ara bé, ha indicat que aquesta 'reobertura' dels locals "es fan amb una sèrie de circumstàncies que són incompatibles amb una obertura generalitzada". Per tant, tot apunta que se seguiran posant en marxa proves pilot d'aquesta mena, però "sense obrir del tot l'oci nocturn".

Tornada a les aules

Finalment, Espot ha anunciat que d'aquí a dues setmanes està prevista una roda de premsa pública per explicar amb tot detall el protocol de retorn a les aules de cara a l'inici del nou curs escolar. Malgrat que no han transcendit detalls, el cap de Govern ha avançat que es tracta d'un protocol "que està molt ben pensat" i que permet que el retorn a l'escola es faci amb una sèrie de mesures menys feixugues pels infants.

Així mateix, ha dit que en funció dels resultats que s'obtinguin en el cribratge d'inici de curs es determinarà si els nens i nenes es podran treure la mascareta a l'escola. "La nostra voluntat no és empipar a la gent. Les mesures estaran perfectament raonades", ha conclòs.

stats