NOVA LEGISLATURA
Suplement 25/04/2015

S’avança la formació del Govern per l’afer BPA

El nou executiu es crea amb nou ministres i sense titulars de Salut, Funció Pública ni Cultura

Marta Tort
3 min
NOU EXECUTIU L’executiu es va formar  l’1 d’abril amb nou ministres  i dos secretaris d’estat.

Andorra La VellaLa crisi desfermada a la BPA arran del comunicat emès pel departament del Tresor dels Estats Units sobre suposades males pràctiques relacionades amb el blanqueig de capitals va agafar les institucions del país en un període en funcions, ja que feia tot just deu dies que s’havien celebrat les eleccions generals. Els comicis van tornar a donar la victòria a Demòcrates per Andorra (DA), que va tornar a assolir la majoria absoluta al Consell General malgrat perdre set consellers. Així, dels 28 escons, la setena legislatura de l’era constitucional d’Andorra ha arrencat amb 15 consellers de DA, 8 consellers de Liberals d’Andorra, 3 consellers del Partit Socialdemòcrata (PS) -que es va presentar dins la coalició Junts, acompanyat dels Verds, Iniciativa Ciutadana i Independents-, i 2 consellers de Socialdemocràcia i Progrés, la nova formació sorgida de l’escissió, fa dos anys, del PS.

La crisi bancària va arribar, doncs, amb el Parlament dissolt i l’executiu i el cap de govern, Toni Martí, en funcions. Seguint els terminis previstos per la Constitució, el nou Consell General es va constituir el 23 de març, i torna a estar comandat pels demòcrates Vicenç Mateu i Mònica Bonell com a síndic i subsíndica. Durant la sessió constitutiva, Mateu ja va destacar les “circumstàncies excepcionals” que marcaven l’inici de la legislatura, i va demanar la unió de totes les forces polítiques per “deixar de banda el càlcul polític en benefici de l’interès general”.

A partir d’aquí, els terminis per formar el nou Govern i celebrar una primera sessió al Consell General es van accelerar al màxim per poder aprovar la legislació que permetés decidir el futur de la Banca Privada d’Andorra sense haver-se de cenyir a un procés judicial concursal, l’única via que permetia fins llavors la legislació andorrana. A més, calia tenir en compte que no existeix la figura del decret llei i, per tant, qualsevol text normatiu ha de ser aprovat pels parlamentaris.

Govern “continuista i renovat”

Així, si fa quatre anys va passar gairebé un mes des de la constitució del Parlament fins a la celebració de la primera sessió ordinària, aquest any tots els tràmits es van enllestir en poc més d’una setmana: el debat d’investidura del cap de govern es va celebrar el 31 de març, durant una sessió novament marcada per l’afer BPA, i Toni Martí va prendre possessió del càrrec l’endemà, dia 1 d’abril. El mateix dia va formar el Govern perquè pogués tramitar un projecte de llei per la via de l’extrema urgència i necessitat, un text que va ser aprovat per la cambra el 2 d’abril, just abans de les vacances de Setmana Santa, i que va entrar en vigor la setmana passada.

Toni Martí va nomenar un gabinet de l’executiu “continuista i renovat a la vegada”, que de moment està format per nou ministres, amb quatre cares noves. Jordi Cinca segueix com a ministre de Finances (sense Funció Pública), Gilbert Saboya continua al capdavant d’Afers Exteriors, Jordi Alcobé s’encarregarà aquesta legislatura d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions; Xavier Espot es manté com a ministre de Justícia i Interior, ara sense les competències de Treball, i Francesc Camp continua al capdavant de Turisme, i es desprèn de la cartera de Medi Ambient. Els nous ministres són l’excònsol d’Andorra la Vella Rosa Ferrer, que assumeix la cartera de Relacions Institucionals, Afers Socials i Ocupació; l’exconsellera general Sílvia Calvó, que s’encarrega de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat; Jordi Torres, que passa a ser el ministre d’Ordenament Territorial, i Èric Jover com a ministre d’Educació i Ensenyament Superior.

La rapidesa en la formació del nou Govern ha fet que Salut, Cultura i Funció Pública quedin per ara en mans del cap de govern, a l’espera de formar el gabinet definitiu. Tot i que encara no s’ha fet oficial, tot sembla indicar que Rosa Ferrer també assumirà la cartera de Salut, mentre que Funció Pública recaurà en mans de Jordi Alcobé.

Prioritats dels ministres

D’entre les prioritats dels nous ministres, destaca la reforma de les competències i transferències, que liderarà Rosa Ferrer, el nou impuls que es vol donar a la construcció de l’heliport nacional, així com la potenciació de les energies renovables per reduir la dependència energètica. Entre les lleis que cal elaborar o modernitzar hi ha el codi de procediment civil, la llei dels bombers, la llei de mediació, la llei concursal i la llei d’allotjaments turístics. D’altra banda, durant aquesta legislatura també es vol incrementar la inversió pública fins al 3,5% del PIB i assolir l’acord d’associació amb la Unió Europea.

stats