Les estacions mantenen les vendes però milloren la facturació

La creu és la pèrdua d’un 8% d’esquiadors a Vallnord

El lleuger descens del 0,5% en els dies d’esquí venuts respecte a la temporada passada -la xifra final és de 2,34 milions- es pot interpretar de diverses maneres. D’una banda, el fort descens del mercat rus, una situació sobre la qual han avisat comerciants, hotelers, operadors turístics i representants polítics des de fa mesos, s’ha compensat amb una lleugera recuperació del client espanyol i francès -el mercat pel qual està apostant últimament i d’una manera estratègica Andorra Turisme-. D’altra banda, els dies d’obertura -un índex clau per calcular els ingressos d’aquesta indústria- han quedat per sota dels previstos. A Vallnord s’ha obert 130 dies i en el cas de Grandvalira un total de 129 sobre els 135 previstos.

Malgrat això, és destacable el fet que la balança al Principat s’hagi decantat encara més cap a l’estació més gran, Grandvalira, que ha aconseguit un 3% més de dies d’esquí venuts que la temporada passada. La directora general de l’estació, Núria Tarré, n’ha fet un balanç satisfactori, perquè la facturació també ha augmentat -un 4,5%-, però lamenta que no ha sigut un hivern fàcil i que s’han hagut de fer molts esforços. Per contra, Vallnord ha venut un 8% menys de dies d’esquí, amb Pal-Arinsal com a sector més perjudicat i amb un descens més suau a Arcalís.

En aquest sentit, el director de l’estació de les valls del nord, Martí Rafel, assegura, sense entrar en detalls, que els ingressos han sigut superiors sobretot per l’estratègia de venda imposada: es va eliminar la tarifa de temporada baixa a canvi d’abaixar el preu de la temporada alta. A més, l’estació ha fet un pas més en la desestacionalització, conscient de la forta competència a les valls orientals, amb un forfet que combina l’oferta d’estiu (el bikepark i l’ús turístic dels remuntadors) amb la de l’hivern per un euro més que el forfet hivernal 2014-2015.

Una temporada complicada

Rafel qualifica la temporada 2014-2015 de complicada. D’entrada, perquè l’obertura es va haver de fer de manera molt esglaonada; de fet, Pal-Arinsal no va aconseguir obrir ni pel pont de la Puríssima. Però també perquè ha sigut un hivern amb nevades copioses però que han anat seguides de vent i pluges en cotes baixes, la qual cosa no és un element banal perquè el negoci depèn en gran mesura de la meteorologia. A més, també han condicionat molt el cessament d’operacions de l’operador andorrà més gran, Ski Art, i la gran davallada -de més d’un 50%- del mercat rus per la devaluació del ruble i el conflicte armat a la península de Crimea.

El desafiament passarà la temporada que ve per continuar apostant per la diversificació dels serveis, la recuperació del turista de proximitat i la important celebració d’una prova masculina de la Copa del Món en categoria de supergegant i supercombinada a Grandvalira. Vallnord, per la seva banda, que insisteix en la potenciació de la temporada d’estiu, té els ulls posats en el mes de setembre d’aquest any, quan acollirà els mundials de BTT.