INSTAL·LACIONS A LA MUNTANYA
Suplement 11/07/2021

Els refugis es posen a punt per rebre visitants

Arrenca la temporada alta per confirmar l’increment de pernoctacions

ARA ANDORRA
3 min
El refugi guardat de l’Illa, a la vall de Madriu.

Andorra La VellaAndorra compta amb una xarxa de 25 refugis de muntanya, que es divideixen entre les instal·lacions guardades -les que disposen d’algun tipus de servei- i les no guardades. Després d’un any atípic per la pandèmia, aquests allotjaments encaren la temporada d’estiu, l’època en què reben més visitants, amb expectatives de confirmar la tendència a l’alça de les pernoctacions registrades els darrers anys.

La pandèmia va tenir l’any passat un impacte en la freqüentació dels quatre refugis guardats, que van veure com davallava en un 54% pel que fa a les pernoctacions i en un 62% en els àpats servits, amb un registre de 4.889 pernoctacions i 5.109 menjars. En canvi, als refugis no guardats la freqüentació va ser molt superior a la del 2019 i va passar de 2.437 a 3.446 persones.

I l’estiu no és només la temporada en què aquestes instal·lacions reben els visitants, sinó que també amb l’arribada del bon temps i les facilitats d’accés s’aprofita per dur a terme diferents treballs de manteniment per tenir-les en les condicions adequades. Així, pel que fa als 21 refugis no guardats del país, cal destacar que al llarg de l’any passat es van fer tot un seguit de reparacions als de Montmalús, Fontverd, Cabana Sorda, Comapedrosa, Prat Primer, Ensagents, riu dels Orris i Cabana de la vall del Riu. A més d’aquests petits treballs es van haver de netejar grafitis als lavabos de la Cabana Sorda i al refugi de Rialb, i és que els refugis tampoc s’escapen de les bretolades. També es van abordar tasques de neteja, reposició de farmacioles, material d’encesa de foc i serres i pales i de productes com gel hidroalcohòlic.

Feina ‘invisible’

Feina ‘invisible’

Una altra feina invisible és la recollida de la brossa, molta de la qual és abandonada al medi pels excursionistes que fan servir aquests refugis. Des del Govern s’informa que l’any passat es van recollir 365 quilograms de deixalles. I és que precisament la brossa abandonada ha estat un problema sobre el qual s’ha actuat. Així, es va fer una tasca de comunicació i conscienciació a través de les xarxes socials que es considera que “ha ajudat molt” per aconseguir que la gent no deixi brossa als refugis. De manera paral·lela, per al període comprès entre els mesos de juny i octubre es van contractar sis treballadors eventuals que, a banda de la senyalització de camins, van fer tasques de neteja als refugis lliures i es valora que això també ha tingut un impacte en la reducció d’un 26% de les deixalles entre el 2019 i el 2020 (s’ha passat de 495 quilograms a 365). En aquest sentit, es destaca l’evolució inversa entre l’augment de la freqüentació i el volum de deixalles abandonades als refugis.

Pel que fa a aquest any s’han contractat 22 treballadors eventuals per fer tasques de manteniment i neteja dels refugis, per al període comprès entre juny i setembre. A més, es realitzarà un pla d’inversions per a les tasques de reparació i manteniment més importants en alguns dels 21 refugis no guardats. I també s’incideix sobre els camins; així, una altra feina que s’ha dut a terme ha estat l’estudi cartogràfic i sobre el terreny per crear dues variants dels senders de gran recorregut GR11 al seu pas des del refugi del Comapedrosa fins al poble d’Ordino i una altra variant del gran recorregut transfronterer GRT de les tres nacions pel que fa a l’etapa entre el refugi del Fourcat, a França, i el del Comapedrosa, evitant el pas pel poble ordinenc de Llorts. Cal destacar, també, que pel que fa a l’itinerari de la Coronallacs, s’ha reforçat la senyalització en alguns llocs per millorar l’orientació dels usuaris.

stats