Economia 17/12/2018

Els no residents comencen a regularitzar els pisos arran de l'escletxa europea

Malgrat que la normativa espanyola no ha canviat, la recomanació de la Comissió Europea obre una via per poder reclamar i una esperança a llarg termini

Miquel Margalef
2 min
Vista aèria d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. / ARXIU ANA

Andorra la VellaResidents espanyols han començat a regularitzar béns immobles que tenen en propietat a Andorra després del dictamen de la Comissió Europea (CE) que considera il·legal la normativa espanyola. Així ho ha comentat l'assessor tributari, Jaime Mesas, que apunta que la recent notícia apareguda als mitjans no és nova i que el dictamen de la comissió és conegut des de principis del 2017, però ara s'ha fet públic amb un cas en concret. “Des que tenim el dictamen molts residents espanyols estan regularitzant els pisos que tenen al país i que fins ara tenien bloquejat” per la Llei d’intercanvi de dades fiscals, afirma Mesas. Tot i això, també apunta que n'hi ha molts d'altres que no ho poden fer perquè la multa sancionadora encara és massa elevada.

Malgrat que la recomanació de la CE és només això, una recomanació, el fet que aquesta sigui molt dura i taxativa contra la normativa espanyola obre la porta a poder recórrer contra la legislació de l'estat veí del sud. De fet, un cop regularitzat el pis i pagada la sanció, de manera immediata, els propietaris decideixen obrir un procediment legal per reclamar a hisenda que els retornin la multa perquè consideren, tenint com a base el dictamen europeu, que és contrària al dret comunitari de la lliure circulació de capital.

Actualment l'estat espanyol continua fent cas omís de les recomanacions de la CE i, per tant, regularitzar un immoble a l'estranger no declarat suposa un multa sancionadora d'entre un 60-70% sobre el valor de l'adquisició (malgrat que la legislació actual parla fins a un 150%). En altres paraules, si un pis ha costat 200.000 euros s'ha de pagar una multa de 120.000 euros per regularitzar l'immoble i poder llogar-lo o viure-hi. Una quantitat de diners a la qual molts altres propietaris no poden fer front i agreugen el “problema seriós” de la situació actual dels preus dels lloguers, ja que hi ha habitatges buits sense regularitzar i gent que busca edifici per viure.

Què diu la recomanació de la CE?

El dictamen de la comissió demana que la multa es cenyeixi a aplicar el 2% del valor de l'adquisició i que aquesta se sumi a la base tributària de l'IRPF que s'imputaria com a renda d'ingrés. Segons apunta Mesas, la rectificació de la normativa espanyola no arribarà fins que no es pronunciï el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Un fet que segurament no es produirà fins d'aquí a tres o quatre anys quan el cas arribi a les mans de l'alt tribunal europeu. Però és evident que el dictamen de la CE dibuixa una “esperança” a llarg termini perquè es puguin regularitzar els immobles bloquejats a Andorra.

La negociació amb l'OCDE, un impossible

Un altre aspecte que podria ajudar que els pisos actualment buits poguessin entrar dins de circulació és la negociació que està duent a terme el Govern amb l'OCDE, que passaria perquè aquells comptes associats a un immoble de residents a l'estranger no entressin a formar part de l'intercanvi automàtic i el saldo mig a gestionar-hi no superi en cap cas els 50.000 dòlars. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ja va dir que “no hi ha una gran predisposició” per assolir aquest acord i el mateix Mesas també apunta que aquesta possibilitat està molt llunyana perquè seria contrari a la transparència.

stats