Publicitat
Publicitat

UN CAFÈ AMB EL CANDIDAT

«El ‘bartomeuisme’ no ha d’existir, vull ser el ‘senyisme’»

UN CAFÈ AMB EL CANDIDAT josep maria bartomeu

A quin líder admires? Nelson Mandela, per com va saber unir la gent. Doncs per ser el Mandela del Barça hauries d’unificar cruyffisme i nuñisme. En el tema del Cruyff, per exemple, crec que ell és bo per al Barça i viceversa. Com és que no existeix el bartomeuisme? Perquè no ha d’existir. L’altre dia un senyor em va dir que jo hauria d’instaurar el senyisme. Tant de bo pugui ser el senyisme. ¿Sandro està darrere teu? No, el Sandro fa un any i mig que no hi és. El vaig veure a la final de Berlín per última vegada. Un d’aquests dies li trucaré… Està allunyat del club. Volies ser president? Jo mai havia pensat ser president, jo volia ser líder esportiu i prou. Vaig saber que seria president el dia abans de ser-ho, quan em va trucar el Sandro per dir que plegava. Crec que hem fet cinc anys bons de govern per al club. Fa un any i mig que sóc president; el projecte no s’ha acabat i m’agradaria continuar-lo els pròxims sis anys. En cinc anys el Barça ha passat de ser un club localment molt fort a començar-ho a ser a nivell mundial. Projectar Catalunya al món em sedueix molt. També ho he fet amb la meva empresa. El Barça avui en dia arriba a 450 milions de persones.

¿És just que calgui ser ric per ser president del Barça? Aquest tema dels avals és un error. El president del Barça, a part de coneixement i experiència, ha de tenir temps, sobretot temps. Com va la campanya? És estranya perquè jo no recordo mai a la història un Barça que estigués tan bé com ara, en què el que es presenta a la reelecció arribés en una posició excel·lent. Un vestidor com el d’ara, que és una pinya, no l’havia vist mai. Ni amb el Rijkaard, ni amb el Tito, ni amb el Pep ni amb el Tata. Sempre hi havia molt bon ambient, però hi havia grupuscles. Ara no. Intento portar una campanya de forma positiva, que engresqui amb els projectes. Ja sé que d’altres fan servir retrets personals. Conec tothom. El 2003 ens trobem tots quatre al Barça, el Laporta com a president, el Benedito de director de l’handbol i el Freixa d’assessor jurídic de la junta directiva. Amb els anys tots fem camins diferents.

Benedito i Laporta diuen que ets la casta. [Riu.] Jo no sóc la casta, jo vinc d’un govern del club que ha estat cinc anys governant, del qual he sigut president i vicepresident, i penso que com a govern hem d’optar a la reelecció. Penso que aquests cinc anys han sigut altament productius per al club. Hem fet algunes errades, però el balanç és positiu. El club segueix sent competitiu al món; socialment és un club més fort i amb més cohesió, i a nivell patrimonial tenim un repte que és l’Espai Barça. Hem aconseguit un club que guanya diners, que els reinvertim en jugadors, en projectes patrimonials i en el soci. ¿La gestora treballa per a tu? ¿És que el dia 19 algun candidat s’hauria oposat a algun fitxatge que volgués Luis Enrique? ¿Algun candidat diria que vol un altre tipus de jugadors a l’entrenador que guanya el triplet? Doncs com més aviat ho signem, millor. ¿Tens por als debats? M’agraden molt els debats en què es contraposin idees i projectes. No n’he acceptat perquè no són per a això, i no tinc temps. Prefereixo fer quatre trobades al dia amb grups de socis.

¿La proposta estrella de la campanya? L’honestedat del Barça. I el projecte d’observatori-universitat del Barça, entre el Camp Nou i el Palau, on els joves del món puguin venir a fer la carrera de gestió esportiva, periodisme esportiu, medicina esportiva, estudis de tècnica d’entrenador, màrqueting esportiu…

La proposta més ràpida d’aplicar? Subvencionar el viatge a Tbilissi dels que vagin a seguir la Supercopa d’Europa a l’agost. Com que el club guanya diners, ho hem de retornar al soci. En els viatges de Champions i finals, el Barça pagarà una tercera part del cost del viatge. Com és que tots els candidats diuen que trobaran una alternativa fàcil a Qatar i no l’heu trobat? Hi ha moltíssimes empreses interessades en el Barça. Volem l’acord econòmic com a mínim com el del United, que ingressa 47 milions de lliures esterlines, i estem buscant una empresa que si pot ser iguali o superi aquesta oferta. També volem buscar una altra empresa que patrocini la samarreta d’entrenament.

En els pròxims deu anys, quantes Champions guanyarà el Barça? El desig és que totes. M’agradaria que fos l’equip amb més Champions del món. Ens en falten cinc. Hem d’aprofitar els anys amb Leo Messi. ¿La lliga espanyola serà com ara d’aquí deu anys? Les lligues nacionals seguiran i espero que siguin de menys equips. ¿I Catalunya serà independent d’aquí deu anys? No sé quin dia ho votarem, però ho hem de poder votar, i tal com van les noves generacions això és més que probable.

“Si jo sóc Nobita, Messi és el Doraemon del Barça”

Sóc el soci 16.331. Tribuna, primera graderia. A casa tenim set abonaments del Camp Nou i sis del Palau. He vist totes les finals de Champions en directe, menys Wembley i Berna. Ser directiu del Barça és un projecte familiar. Si la família no t’acompanya, és un problema. La meva dona és activa a la campanya, i el meu fill voluntari.

Quants cafès prens al dia? Sempre faig un cafè amb llet després d’esmorzar, i un tallat havent dinat. Després de sopar no en prenc. Dormo unes set hores diàries, en campanya menys de sis. No he canviat res de la meva imatge. Se’m van trencar les ulleres i en tinc unes altres. ¿Si guanyes ho celebraràs a Luz de Gas? [Riu.] Jo no dic “si guanyo”, dic “quan guanyi” [riu]. Segurament amb la família, que l’endemà és diumenge i ja treballarem, ja que l’equip surt de gira el dia 19 i m’hi hauria d’incorporar. ¿Has vist mai ‘Doraemon’? N’he vist algun episodi i em fa molta gràcia. Els jugadors em van dir Nobita un dia, just quan negociàvem les primes, per fer-se els simpàtics, i això vol dir que miren Crackòvia. Si jo sóc Nobita, el Doraemon del Barça és el Messi, ja que quan hi ha un problema al camp ell sempre el soluciona.

BLOC DE CAMPANYA

La campanya en un tuit

Seguim creixent, seguim guanyant, i això és bo per al Barça.

La paraula que dius més en campanya

Socis.

Els millors de la història

Porter? Urruti i Zubi. Defensa? Migueli. Mig? Xavi. Davanter? Messi. Entrenador? Luis Enrique.

Adjectius dels rivals

Freixa? Impulsiu. Laporta? Xòuman. Benedito? Persistent.

La porra

Primer nosaltres, després Laporta. Benedito i Freixa empatats al tercer lloc.

Històries de superació esportiva