PAREU MÀQUINES

El canvi al País Valencià explicat en una tertúlia

Cada dia les tertúlies són el camp de batalla on es dirimeix la lluita per l’hegemonia del discurs, i per això cada vegada preocupen més als partits polítics. Qui aconsegueix dibuixar un marc conceptual propici als seus interessos ja té mitja guerra guanyada. Per això quan aquests dies he vist que en una televisió privada d’àmbit territorial valencià anomenada Mediterráneo TV, en un programa de debat polític d’aquells en què només apareixen tertulians pròxims al PP i de més enllà, es discutia sobre el problema de finançament que pateix el País Valencià, he pensat que aquesta era una de les claus que explicava la victòria de l’esquerra i del valencianisme a les eleccions del maig.

Des del moment en què el PP valencià va admetre que patia un maltractament evident per part de Madrid va començar a cavar la seva pròpia tomba, perquè era una batalla política que no podia guanyar sense soscavar els seus propis principis ideològics. I al contrari. Posar aquesta qüestió en el centre del debat, i fer-ho objecte de tertúlia, va posar en evidència la necessitat d’un autèntic poder polític valencià. Per això aquells maldestres tertulians es van convertir, sense voler, en el millor aliat de Compromís.

Àlbum de titulars

José Manuel García-Margallo, ministre d’Exteriors, a Levante: “M’espanta Compromís. Un conflicte identitari ara [al País Valencià] seria perillosíssim”