Publicitat
Publicitat

CRÍTICATV

El camí més perillós per anar a l’escola

Aquesta nit al canal 33 podeu veure una nova emissió d’una sèrie documental de cinc episodis extraordinària. Comença a tres quarts de deu, i és un programa excel·lent per compartir amb la família. Tot i no tractar-se d’un programa infantil, els nens queden fascinats durant els quaranta-cinc minuts de durada. És The most dangerous ways to school ( Els camins més perillosos per anar a l’escola ). Cada capítol viatja fins a un lloc recòndit del planeta i fa el seguiment d’unes quantes criatures que van cap a l’escola. Són zones on l’accés a l’educació no és una rutina diària com en el nostre cas, sinó un repte a superar cada matí i cada tarda. El canal 33 de moment només n’ha emès un capítol, el del lloc més fred de la Terra, a la Sibèria extrema (el podeu recuperar a través del servei del 3alacarta). Aquesta nit viatgen fins a la sabana de Kènia, i les properes setmanes podreu veure els episodis del Nepal, de l’Himàlaia indi i del llac Titicaca, al Perú. Siguin quines siguin les característiques del lloc que retratin, cada episodi ho té tot: garanteix emoció, aventura, risc, èpica i superació. Però a la vegada provoca una tendresa extraordinària pels nens i la felicitat d’observar el món a través de la curiositat infantil. Els camins més perillosos per anar a l’escola és una lliçó per als afortunats nens del Primer Món, per obrir-los els ulls a altres realitats a partir d’un exercici que ells practiquen diàriament. I és que el documental et porta, de manera inevitable, a fer comparacions constants amb la nostra avantatjada situació. Et fa reflexionar, a més, sobre fins a quin punt hem acabat sobreprotegint els nostres fills.

La realització és una meravella. Cada pla és una fotografia impressionant. Paisatges corprenedors però mai simples postals gratuïtes. Totes les imatges formen part del fil conductor del reportatge per mostrar el camí de la canalla. En el capítol de la Sibèria, l’Aliosha i la Shaiana han d’anar sols a l’escola a cinquanta-tres graus sota zero. Ell, a peu durant més d’una hora. Ella, en un autocar atrotinat i brut sense cap garantia de seguretat. Els entrebancs pel camí els poden costar la vida, perquè la congelació és ràpida.

Els camins més perillosos per anar a l’escola és un deure televisiu. No només com a espectacle fascinant sinó per recordar-nos a tots que l’accés a l’educació, que per a nosaltres és un dret, per a molts nens és encara un luxe que demana una força de voluntat excepcional.