Publicitat
Publicitat

Les eleccions s’enverinen amb el fitxatge d’Arda Turan

Bartomeu insisteix que la comissió gestora ha actuat “molt bé” però la resta d’aspirants critiquen que l’acord és antiesportiu

En teoria, no havia de ser una campanya electoral de cromos. La sanció de la FIFA que impedeix al Barça incorporar jugadors fins al mercat d’hivern del 2016 augurava una carrera cap a la presidència allunyada de les baralles per vendre noms que engresquessin el vot del soci. “Més que mai es parlarà de projectes de futur per al Barça des de la globalitat”, era la conclusió general. Però, a deu dies de passar per les urnes, la realitat ha fet un gir radical per culpa del que no havia de ser, d’un nom, d’un cromo: el d’Arda Turan. El fitxatge del migcampista turc, que el Barça, a través de la comissió gestora, va anunciar dilluns al vespre per cinc temporades i 34 milions d’euros -més 7 en variables-, ha incendiat la campanya. L’ha enverinat amb un intercanvi de declaracions dels aspirants a ocupar la cadira de més poder al Barça, sobretot entre Bartomeu i Benedito.

El president sortint, Josep Maria Bartomeu, reiterava ahir la seva conformitat amb una operació que, insisteix, satisfà “una petició” de Luis Enrique i de la qual era plenament conscient des de fa mesos, quan va començar a traçar-se la programació esportiva per al pròxim curs 2015/16. A la seva seu electoral, al carrer Balmes, Bartomeu va admetre que és un moviment estratègic “molt bo” de la comissió gestora, però no en clau electoral, sinó en termes d’oportunitat de mercat i atenent els desitjos del jugador i dels tècnics. És el mateix que havia manifestat a Sant Cugat del Vallès dilluns, minuts després que es fes oficial l’acord.

Reaccions molt crítiques

Però aquesta postura no troba aliats a la resta de seus electorals a Barcelona, on consideren que és un moviment poc esportiu que hipoteca el pròxim president, en cas que no guanyi Bartomeu. Ja no només per la clàusula de penalització del 10% que s’hauria de pagar, que pujaria a 3,4 milions d’euros, sinó per l’efecte popular negatiu que podria tenir tot just en el segon dia de mandat del nou president.

“Si guanyo les eleccions, dilluns hauré de decidir què fer amb Arda Turan. Els que marxen del club em deixen un problema sobre la taula. És impresentable”, va afirmar Agustí Benedito, aprofitant la seva compareixença sobre la Grada d’Animació. L’empresari va explicar que havia traslladat al president de la junta gestora, Ramon Adell, la seva “disconformitat absoluta” amb la incorporació. “Però no han escoltat la meva opinió i és d’una deslleialtat impròpia d’un soci. És greu, una falta de respecte i un atemptat contra l’esperit del club”, va afirmar, amb molta duresa. I encara va afegir que s’estan “travessant límits increïbles que no havia vist mai en un debat electoral” i que perjudicaran Bartomeu. “Aquí no val tot, estan jugant amb les institucions del club”, va dir.

“Fer-se la foto”

Benedito va insistir que encara no ha sentit que Luis Enrique demanés Arda Turan i que només ha vist com Josep Maria Bartomeu, de qui no es fia, repeteix el mateix discurs. “Ha pressionat la gestora per aconseguir la foto. S’ha de tenir un respecte democràtic, no entenc quina pressa hi havia”, va seguir. L’aspirant s’havia mostrat partidari de fer un esforç per convèncer el París Saint-Germain i apostar per l’italià Marco Verrati, en lloc d’Arda Turan, per reforçar el mig del camp blaugrana. De tota manera, reitera que vol fer “les coses bé” i parlar amb calma amb l’asturià per prendre la decisió més convenient per a l’equip.

En una línia similar es movia Toni Freixa, que va atendre l’ARA després d’un acte en una penya de Badalona. “No discuteixo ni la qualitat ni la conveniència del fitxatge en termes tècnics, i menys si és una petició concreta de Luis Enrique, com em consta que és, però critico les maneres de fer-lo. El que ha fet Bartomeu és un espectacle indigne del Barça”, va afirmar l’advocat, que acusa l’expresident d’haver “pressionat insistentment la junta gestora per tancar unes negociacions que ell mateix havia preparat”. El que va ser portaveu del club, a més, considera que el fet d’incloure una penalització en el contracte és una manera indirecta d’admetre “que la comissió no té competències per fer el que ha fet”.

“Amagat darrere la gestora”

Freixa, que avui donarà els primers noms del seu programa esportiu -el de José Mari Bakero n’és un, però no l’únic-, defensa que són, fins ara, la candidatura que “més continguts futbolístics exposa” per millorar el Barça i lamenta que Bartomeu s’estigui “amagant sense participar en els debats, escudant-se darrere d’una junta que utilitza, que li està fent mitja campanya electoral, com ja va començar a fer quan encara era president”. A més, l’advocat creu que si s’hagués actuat amb més “discreció” s’hauria pogut rebaixar el preu del traspàs. “No hi havia tanta urgència per fer l’operació”, va sentenciar.

L’altre precandidat que va dir-hi la seva, tot i que amb menys contundència que els seus rivals, va ser Joan Laporta en un acte amb mossèn Ballarín per presentar la creació d’una targeta vip sènior per a socis de 70 anys o més. L’expresident creu que Turan és un “gran jugador”, que compleix els requisits tècnics d’altres alternatives que s’estaven valorant des de la seva candidatura per reforçar aquesta demarcació -i en va citar diverses, com les de Pastore, Pogba, Bernardo Silva i Verrati-, però no es mulla sobre si confirmaria l’acord o executaria la clàusula per cancel·lar-lo, a l’espera d’estudiar amb detall “els aspectes econòmics i esportius del fitxatge”. Aquesta decisió correspon a Éric Abidal, el seu candidat a ser secretari tècnic, i que és “qui té coneixements sobre la matèria”. I el defensa francès reconeix que Turan té “un gran talent”, però haurà d’asseure’s amb Luis Enrique per parlar-ne.

No és incompatible amb Pogba

Laporta també va voler deixar clar que l’aposta per fitxar Turan, se’l quedin o no, no afectaria altres operacions que preveuen des del seu equip. “No és incompatible amb altres jugadors que tenim pensats per al Barça”, va afirmar el polític, que tampoc és partidari de canviar els estatuts per evitar una situació similar amb la pròxima junta gestora. Per a Laporta, el d’ara és un “problema de les persones i de la seva cultura democràtica, no de la redacció dels estatuts”.

Presentació i primera sessió

Segons va informar ahir RAC1, el club està programant la presentació d’Arda Turan per a aquest divendres i s’espera que el turc ja s’entreni a les ordres de Luis Enrique el primer dia de pretemporada, el dilluns 13 de juliol.

Històries de superació esportiva