02/05/2013

Letta alerta que Europa no pot ser una amenaça

2 min

Barcelona."Cent per cent satisfet". Així va sortir el nou primer ministre italià, Enrico Letta, de la seva reunió amb el president francès, François Hollande, a l'Elisi. Va ser una reunió més llarga del que s'esperava, amb gestos i comentaris que van evidenciar que hi ha química entre ells -per exemple, Letta va recordar que de petit havia estudiat a Estrasburg.

La de París va ser la segona aturada en la ronda europea de presentació que va dur el cap de govern italià dimarts a Berlín i a Brussel·les i que el durà a Madrid els pròxims dies. I a París va ser on Letta va alertar més clarament que o Europa fa un cop de cap o el projecte se'n pot anar en orris: "Europa ha de tornar a ser una esperança per al poble, no pot ser percebuda com una amenaça, com un ens que ens fa patir. La nostra responsabilitat és donar un futur a Europa. Si no ho fem ens espera un desastre democràtic".

És en aquest context que els dos mandataris van coincidir plenament a demanar, més enllà del rigor pressupostari i l'austeritat, estímuls per al creixement econòmic a Europa. Letta va ser molt clar quan va demanar la mateixa "determinació pel creixement que la que hem posat per la consolidació fiscal" i Hollande va reiterar la petició que els països que tenen els comptes públics més sanejats d'Europa -bàsicament Alemanya- "estimulin la seva demanda interna i així el creixement de l'activitat econòmica dels seus socis".

La urgència de la unió bancària

Segons els dos mandataris, una de les iniciatives que podria ajudar a la recuperació econòmica a Europa seria la unió bancària, un projecte que van urgir a tirar endavant per garantir que les empreses es beneficiïn de tipus d'interès baixos i s'alleugereixi "el malson de l'atur", com el va qualificar el primer ministre italià.

Hollande va rebre l'escalf de Letta a l'Elisi en ple temporal polític a França per un primer any de mandat amb resultats pèssims en les enquestes d'opinió, una situació econòmica que no aixeca el cap i diversos escàndols de corrupció que han sacsejat l'executiu. "Hollande, l'any terrible", resumia el diari Le Monde en la seva edició d'ahir.

Una de les últimes polèmiques a què ha hagut de fer front Hollande és un document del seu propi partit -el Partit Socialista (PS)- que criticava amb duresa la recepta de l'austeritat a Europa que imposa la cancellera Merkel.

En preguntar-li ahir sobre la qüestió, Hollande se'n va desmarcar i va afirmar que segueix amb atenció el que fan els seus però que la posició del govern no ha coincidir necessàriament amb la del PS. Va afegir que Alemanya i França han de treballar junts, "siguin quins siguin els seus dirigents polítics" o les "sensibilitats" de cada moment.

stats